Konrád, Tivadar

Improvizációk zongorára - Keith Jarrett

2007.10.08. 00:00

Programkereső

Keith Jarrett nevét nemcsak a jazz szerelmesei ismerik: Bach-interpretációi, más "klasszikus" felvételei a komolyzenészek elismerését is kiváltották.
57b10ca7-9932-46c3-a738-23e99a55fa2e

Jarrett azon nagy zongoristák közé tartozik, akik szólóban, trióban (Gary Peacockkal és Jack DeJohnette-tel), kvartettben (Charlie Hadennel, Paul Motiannal és Dewey Redmannel, illetve Jan Garbarekkel, Palle Danielssonnal és Jon Christensennel) is maradandót alkot – nem beszélve a régi időkről, Miles Davisről vagy Art Blakey Jazz Messengerséről.

A hetvenes évek eleje óta csak akusztikus zongorán játszik – gyakorlatilag bármit. Október 18-án – 16 év után ismét – Budapesten is megbizonyosodhatnak erről azok, akiknek sikerül jegyet szerezniük a Bartók-terembe.

Szólóestjein végigvezet bennünket a legkülönfélébb műfajokon, a klasszikus jazztől a bluesig, népzenei és gospell-elemeken át – de hogy pontosan mit hallunk tőle, az csak a pillanatnyi ihleten és koncentráción múlik, így Keith Jarrett mindig új és mindig más.

(2007. október 18. 20:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Keith Jarrett (zongora) koncertje)