György

MIDEM és Choc

2007.10.11. 00:00

Programkereső

A franciaországi Cannes-ban 2008 januárjában is több száz kiadó, művész és üzletember részvételével rendezik meg a világ egyik legjelentősebb zenei szakkiállítását és üzleti, szakmai találkozóját, a MIDEM-et. A rangos rendezvényen a Hungaroton régóta, így idén is önálló standdal képviselteti magát.
4b0438a2-80e4-47ce-a18e-c58ffc69b7ef

A magyar lemezkiadó kiadványait többször jutalmazta a MIDEM Classical Awards díjával a vezető európai zenei szaklapok főszerkesztőiből álló zsűri. Dohnányi Ernő Hegedűversenyei Szabadi Vilmos és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában 1999-ben nyert díjat, a huszonkilenc lemezes "régi" Bartók-összkiadás pedig 2001-ben részesült a rangos elismerésben.

A Hungaroton 2006. október 1. és 2007. szeptember 30. között megjelent felvételei közül a következő hét kiadványát nevezi a 2007-es MIDEM-re:

(1.) Régizene kategória: Bakfark hangja – Voces Aequales; km.: Győri István

(2.) Szólóhangszeres kategória: Schubert összes zongoraszonátája – Malcolm Bilson

(3.) Szimfonikus művek: Bartók Új Sorozat II. – Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vez.: Kocsis Zoltán

(4.) First recording: Carl Stamitz duói II. – Szabadi Vilmos, Bársony Péter

(5.) Kórusművek: Kodály vegyes karai III. – Debreceni Kodály Kórus, vez.: Párkai István

(6.) Kamarazene: Michael Haydn és Mozart duói – Kelemen Barnabás, Kokas Katalin

(7.) DVD koncert: Schiff András Haydn szonátáit játssza Eszterházán

Végül, de nem utolsósorban a Hungaroton pozitív nemzetközi megítélését jelzi, hogy idén októberben a Wiener Belvedere Trio, amelynek alapítója Szabadi Vilmos, Haydn Divertimento-előadásáért a Le Monde de la Musique magazintól Choc-díjat kapott. Ezzel az elismeréssel a trió olyan neves művészek névsorát gazdagítja, mint Leonard Bernstein, Riccardo Muti vagy Nikolaus Harnoncurt.