Konrád

Hihetetlen, de igaz

2007.10.16. 00:00

Programkereső

A Honvéd Férfikar, amelyet 1949-ben alapítottak, szinte mindenhol megfordult már, ahol értékes zenét játszanak: fellépnek kis falvakban, a nagy budapesti helyszíneken és persze a külföldi turnék sem hiányozhatnak az együttes életéből. Hihetetlen módon még önállóan soha nem léptek fel a Zeneakadémián. Október 20-án erre is sor kerül.
98cc5ab5-0107-4026-93f5-5d565f5e61aa

Az 1949-ben alapított budapesti Honvéd Férfikar egyedülálló különlegességgel bír. Hangzásában összegeződik a szláv kórusok hangterjedelme és ereje azzal a kivételes emocionális érzékenységgel és kifejező készséggel, amely a közép-európai zenekultúra sajátossága. A drámai erő, a hatalmas hangok, a sötét tónusú basszusok mellett a lágyság és virtuozitás Kelet és Nyugat hagyományainak ötvözését jelentik.

A kórus a zeneirodalom szinte minden műfaját, korszakát és stílusirányzatát megszólaltatja. Így a gregoriántól a kortárs zenéig, az orosz pravoszláv kórusoktól az operán át a jazzig a műfajok és stílusok sokfélesége szerepel a repertoárján. A Honvéd Férfikar első önálló zeneakadémiai koncertjén a Budafoki Dohnányi Zenekar jelenlegi és egykori kürtöseivel közös műsorban rendkívüli pillanatoknak lehetünk tanúi.

A férfikari hangzás annyira flexibilis és szenzibilis, hogy megszólalásainak csak a fantázia szab határt. A kürt pedig az a hangszer, mely leginkább hasonlatos a férfikari hangzáshoz. A 32 énekes és 16 kürtös a zeneirodalom férfikarra írt nagy klasszikusaitól – A bűvös vadász, Tannhäuser – jut el a könnyedebb műfajig, amelybe egy Amorf Ördögök csakúgy belefér, mint egy ismert LGT-dallam. A stílusok, műfajok és az előadók bátor vegyítése annak bizonyítéka, hogy napjainkban a komolyzenét sem kell kategorizálni, a hangversenytermek hallgatói számára élővé, organikussá, izgalmassá lehet tenni.

(2007. október 20. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - 48 - 32 énekes & 16 kürtös - a Honvéd Férfikar előadása;Händel: Tűzijáték-nyitány; Bach: Air; Schütz: Weihnachtshistorie - Zu Bethlehem; Bach: a-moll prelúdium és fúga; Verdi: Ernani - Rablók kara; Mozart: A varázsfuvola - Sarastro áriája; Weber: A bűvös vadász - Vadászkar; Wagner: Tannhäuser - Zarándokok kara; Orff: Carmina burana - In taberna; Titanic Fantasy; Riederauer: Rapülők-egyveleg; Kander: New York; Beatles: Yesterday; Amorf Ördögök: Cici; Bohemian Rhapsody; Forró szél - Surda dala; LGT: Mindenki másképp csinálja; km.: Cornissimo Kürtegyüttes, a Budafoki Dohnányi Zenekar fúvósai, Nagy László Adrián (orgona); vez.: Drucker Péter)