Márk

Nagy siker a Magyar Kulturális Fesztivál Indiában

2007.10.18. 00:00

Programkereső

Nagy sikerrel zajlanak India öt nagyvárosában a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ által rendezett Magyar Kulturális Fesztivál eseményei. A Kodály Zoltán emlékének szentelt fesztivált október 3-án Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg.
19ece102-6986-4241-befe-7a53218f03db

Az indiai főváros egyik legkedveltebb koncerttermében, az India International Centre-ben rendezett megnyitó ünnepségen három fiatal Fischer Annie-ösztöndíjas művész, Sipos Marianna (szoprán), Hlavacsek Tihamér (zongora) és Fülep Márk (fuvola) adott koncertet. Műsorukon Kodály, Bartók, Lajtha és Liszt művei szerepeltek. A programban fellépett még a Delhi Chamber Choir, amelyet a Delhiben élő magyar karnagy, Boda-Rechner Gabriella vezényelt. Az ünnepélyes nyitóhangversenyhez kapcsolódva nyílt meg ugyanazon a helyszínen a Kodály Zoltán emlékére rendezett dokumentumkiállítás. A Fischer Annie-ösztöndíjasok triójának turnéja Delhi után Kolkatában, Punéban és Mumbaiban folytatódott.

Novemberben a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Herczku Ágnes népdalénekessel és Tjerdj Tímea zongoraművésszel ad közös koncerteket Delhiben és Dehradoonban, amelyeken Kodály által gyűjtött magyar népzene, valamint Kodály és Bartók népdalfeldolgozásai hangzanak el. Magyar részről egyúttal ezzel a koncerttel veszünk részt az Európai Unió Indiában rendezendő Kulturális Fesztiválján. Az együttes ez után több egyetemi előadóteremben, kifejezetten fiataloknak szánt koncerteken népszerűsíti a magyar zenét.

Decemberben a magyar-marokkói Maruan Ben Abdallah ad három zongoraestet India városaiban. Különlegességnek számít az a koncert, amely magyar, francia és indiai közreműködőkkel Kodály és Debussy zenéjének kapcsolatait mutatja be. A Fesztivál érdekessége lesz Kodály Zoltán: Háry János című vígoperája rajzfilmváltozatának a bemutatása.