Emma

Újra nyitva a Zsolnay Múzeum

2007.10.19. 00:00

Programkereső

Két év után újra megnyitotta kapuit a pécsi Zsolnay Múzeum. A felújított, 21. századi igényeket kiszolgáló épületben, amely Pécs legrégebbi, 14. századi lakóépülete, kibővült a kiállítótér és korszerű körülmények közé került a díszkerámia raktár.
09e3e40a-a5ab-45f3-bbb8-181f83c5f80e

A modernizált, jól megvilágított, légkondicionált kiállítótérben egy tartalmilag is megújult, a korábbiaknál több tárgyat bemutató kiállítás nyílt szeptember 29-én. A földszinti kiállító helyiségekben nyomon követhető a Zsolnay építészeti kerámia fejlődése a historizáló díszítményektől a nagyszabású egyedi munkákig, amelyek meghatározzák az elmúlt századforduló magyar építészetének jellegzetes irányzatát, a magyaros szecessziót. Zsolnay Vilmos találmánya, a pirogránit tette lehetővé az épületek homlokzatának színpompás kialakítását. Pirogránit díszíti többek között a Mátyás templom, a Parlament és az Iparművészeti Múzeum épületét. A kiállítás legnépszerűbb darabjai között minden bizonnyal ott lesz majd a Steindl Imre-féle máriafalvi neogótikus oltár, a Maróti Géza által tervezett Kacsás kút, és a festőien dekorált faburkolatokból összeállított válogatás.

A korábbiakhoz hasonlóan az emeleti kiállítótermekben kaptak helyet azok a különleges, művészi értékű termékek, amelyek az 1870-es évektől az államosításig terjedő időszakot ölelik fel. A látogatók megismerhetik a legkiválóbb tervezők munkásságát, a legjellegzetesebb technikákat és formákat a korai, népies korsóktól az irizáló fényű, eosin díszedényekig és a két világháború között készült porcelán plasztikákig. Ismét látható lesz a népszerű Zsolnay emlékszoba, újdonságként pedig megnyílik a látogatók előtt a múzeum Zsolnay kerámiákkal díszített belső kertje.

Nemcsak külsejében és kiállításával hoz azonban újat a város múzeumi életébe a Zsolnay Múzeum megnyitása. Az előadóterem a tervek szerint gyermekek és felnőttek számára szervezett múzeumpedagógiai rendezvényeknek, restaurátorok és porcelánfestők által vezetett foglalkozásoknak is otthont ad majd, a hangulatos udvar pedig a nyári estéken várja a kultúraszerető polgárokat felolvasó estekkel és kamarakoncertekkel.