György

Hitler és Wagner forogna a sírjában

2007.10.27. 00:00

Programkereső

Daniel Barenboim a Nyugat-Keleti Díván Zenekar jövő évi műsorára tűzte a Walkürt, berlini Waldbühne színpadán többek közt izraeli zenészek fognak játszani.
ec67666f-4ce1-4a69-8309-b7139fb22402

A német Die Zeitnak adott interjújában a világhírű zongorista és karmester, Daniel Barenboim elmondta, a 2008-as turné során fellépnek a nácik által épített berlini szabadtéri színpadon is, ahol Wagner művét fogják előadni. Hangsúlyozta, a politikai véleménye helyett a komponista zenei alkotásaira kell figyelni, ezért ad elő rendszeresen az antiszemita nézeteiről ismert mester műveiből. Ugyanakkor a 22 ezer nézőt befogadó, birodalmi emlékeket idéző Waldbühne különleges helyszíne miatt, a közel-keleti ifjúsági zenekar izraeli vezetőjeként a koncertről úgy fogalmazott, "Hitler és Wagner forogna a sírjában".

A Nyugat-Keleti Díván Zenekart a karmester 1999-ben alapította Edward Saiddal, az azóta elhunyt palesztin irodalomtudóssal együtt, azzal a céllal, hogy fiatal izraeli és arab muzsikusok közösen hozzanak létre produkciókat. A régió konfliktusai ellenére iráni, szíriai, palesztin és izraeli zenészek folyamatosan dolgoznak együtt, Barenboim a zenekart élete legfontosabb zenei projektjének nevezte.