Ervin

A szerethető kortárs

2007.10.28. 00:00

Programkereső

Az Ars Nova Énekegyüttes október 28-án ünnepi hangversennyel köszönti Orbán György zeneszerzőt, születésének 60. évfordulója alkalmából. Ebből az apropóból kérdeztük a kórus művészeti vezetőjét, alapító karnagyát, Kiss Katalint.
3e542c0d-8cbc-4cc0-8ef8-a5420126fff6

- Az Ars Nova Énekegyüttest főként arról ismeri a kóruszenét kedvelő közönség, hogy kortárs zeneszerzőink darabjait rendszeresen bemutatja, és repertoárján tartja. A Hungarotonnál megjelent lemezei közül a legutóbbi, az Ars Nova Sings Orbán című nagy érdeklődésre számíthat. Orbán a mai kóruszenét szerzők vitathatatlanul legsikeresebb alakja. Miben látja ennek a titkát?

- Én, aki a kórusművészet útját nemcsak ismerem, de járok is rajta, tudom, hogy az a mű, ami nem ad örömet, csupán munkát az előadónak, az a mű, ami csak fejtörést, de azonosulást nem biztosít a hallgatónak, az nem kerül bele a kórusok repertoárjába. A "titok": Orbán zenéjét lehet szeretni!

- A szerethetőség nem jár-e a zene elértéktelenedésével?

- Ha ez igaz lenne, akkor minden közkedvelt zene, például Verdi vagy Mozart művei megkérdőjeleződhetne? Nagyon találónak érzem azt a meghatározást, ami az Orbán albumunk kísérőfüzetében jelent meg: "kialakította saját összetéveszthetetlen stílusát, mely megejtő természetességgel integrálja a zenetörténet vokális tradícióinak teljességét." Természetesség és tradíció: két kulcsszó Orbán zenéjében. Nála nincs szükség zenén kívüli filozófiák követésére, bonyolult eszköztár kitalálására. A tradicionális nyelvet új elemekkel, korszerű mondanivalóval tölti meg. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ha bárhol a világban elénekeltük darabjait, rajongásig szerették. Azt hiszem, titokban minden szerző erre vágyik.

(2007. október 28. 18:00 Evangélikus templom (Kecskemét) -
Amor sanctus - ünnepi koncert Orbán György 60. születésnapja alkalmából; Amor sanctus; Ave verum; Salve Regina; Pater noster; Cantico delle creature; Chiaro; Come away; O Mistress Mine; 12. mise (ősbemutató), Psalmus126; Nunc dimittis; Timor et tremor; Daemon irrepit callidus; km.: Ars Nova Éenkegyüttes, Capriccio vonószenekar (műv. vez.: Juhász Ágnes), Csereklyei Andrea (ének); vez.: Kiss Katalin)