György

A hét portréja: Shlomo Mintz

2007.10.29. 00:00

Programkereső

Az orosz származású hegedűművész kilenc évesen mutatkozott be a nyilvánosság előtt nem kisebb művészekkel, mint Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok. Azóta bejárta a világot, számos neves zenekarral dolgozott együtt, lemezfelvételeket készített, és a hegedülés mellet az utóbbi években karmesterként is tevékenykedik.
13959c81-23b1-44ee-ba7e-b50d1b0d982a

Orosz származású hegedűművész és karmester, aki 1957. október 30-án látta meg a napvilágot Moszkvában. Hegedűtanulmányait Izraelben kezdte 1964-ben, első tanára Fehér Ilona volt. Közös munkájuk 1973-ig tartott. Kilenc évesen, 1968-ban mutatkozott be a nyilvánosság előtt az Izraeli Filharmonikusokkal Zubin Mehta vezénylete alatt. 1973-tól az Egyesült Államokban működött: debütjére a Carnegie Hallban került sor.

Mintz a neves Julliard School of Music növendéke volt, hangszeres tudását az ünnepelt Dorothy DeLay felügyelete mellett fejlesztette tovább. Az 1977-es európai koncertkörút lehetőséget adott a fiatal művésznek arra, hogy a kontinens vezető zenekaraival és karmestereivel dolgozhasson. Sőt a Deutsche Gramophon lemezcég is szerződést ajánlott neki. Ennek keretében vették fel Mendelssohn, Bruch és Prokofjev hegedűversenyeit a Chicago Symphony Orchestra-val és Claudio Abbadoval. Később Mintz James Levine-nal és a Berlini Filharmonikusokkal Sibelius és Dvorák koncertjeit is rögzítette. Két további nevezetes felvétele a szonáta-album Debussy, Ravel és Franck műveivel, valamint a Paganini capriccio-it tartalmazó lemez. A hangrögzítésben elért kiemelkedő eredményeiért több ízben részesült Grand Prix du Disque díjban.

1989 és 1993 között Mintz vezényelni kezdett, először az Izrael Kamarazenekart, majd olyan nagyobb együttesek élén is dirigált, mint a Rotterdami vagy az Izraeli Filharmonikus Zenekar. 1994-ben Mintz dirigensként szerződött a Limburgi Szimfonikusok élére Maastrichtbe, miközben szólistaként a világ számos pontjára hívták vendégszerepelni. Azonban nem csak szóló, de kamaraművészként is tevékenykedik; tagja a Golan-Mintz-Haimovitz triónak, és gyakran dolgozik együtt Georges Pludermacherrel is. Mintz egy 1700-as Guarnieri del Gesú hegedűn játszik, de magáénak tudhat egy 1696-ból való Carlo Giuseppe Testore brácsát is.