Konrád, Tivadar

Kronos-szal a világ körül

2007.10.29. 00:00

Programkereső

Kronos – eredetileg a legifjabb titán, a föld és ég istenének leszármazottja. Egyébként vonósnégyes, amely több műfajban is maradandót alkot, holott csak a XX.-XXI. század zenéjét játssza. November 7-én a Bartók-teremben az amerikai Kronos Quartet olyan szerzők műveiből ad koncertet, akik közül jó, ha Osvaldo Golijov nevét ismeri a publikum.
e15df90f-4f8b-4361-adf2-852a9cd5f778

Erről persze nem a hallgatóság tehet. Az együttes, amely 1973-as megalakulásakor eldöntötte: a kortárs zenére szakosodik (ide értve Jimi Hendrixet, Philip Glasst és Astor Piazzolát is). Most azonban rendhagyó módon csupa népzenei ihletésű művet válogatott műsorába. A "nagy utazás" Közel-Keleten kezdődik, Észak-Indián és Közép-Ázsián át Vietnámban és Indonéziában folytatódik, kitérőt tesz Núbiába és Etiópiába, majd Északnyugat-Kanadában véget ér. A műveket kivétel nélkül a Kronos vonósnégyes számára írták vagy hangszerelték. A koncert a világzene rajongóinak kötelező, a klasszikus vonósnégyes kedvelőinek melegen ajánlott.

(2007. november 7. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Kronos Quartet (USA) koncertje; tagjai: David Harrington, John Sherba (hegedű), Hank Dutt (brácsa), Jeffrey Zeigler (cselló)