Béla

Gyerekparadicsom

2007.10.31. 00:00

Programkereső

Októberben új programokkal nyílt meg a Kossuth Klub, a Múzeum utca 7. szám alatt, a Nemzeti Múzeum szomszédságában. A frissen felújított palotában a régi, impozáns épület szelleméhez méltó bérletes előadások, szombati és vasárnapi játszóházak, valamint minden nap babajátszó gyermekkuckó, vagyis színes, vidám hangulatú programok várják a családokat, gyerekeket, oktatási intézményeket.
92105013-06d8-47fb-b6f6-d160c0c1547f

A szervezők célja, hogy egy olyan művészeti központot működtessenek, ahol a kulturális értékek megőrzése, a hagyományőrzés és hagyományteremtés mellett a kortárs gyermekkultúra széles palettáját kínálhatják. Első egész napos nagyrendezvényük október 27-én, a Kolompos szüreti vigadalom volt.

A Nemzeti Múzeum mellett, a Kálvin téri metrónál található a frissen felújított Hadik Palota, amely eddig a több évtizede működő TIT Kossuth Klubnak és a hozzá kapcsolódó szabadegyetemi előadásoknak illetve képzéseknek adott otthont, most megnyitotta kapuit a legkisebbek és az ifjúság előtt is, Bergengócia Gyerekprogramok Háza néven. A Bergengócia Gyerekprogramok Háza Budapesten egyedülálló kezdeményezés, mert ezen a helyszínen a hét minden napja a gyerekekről szól. A csapat, amely a programok, foglalkozások, és előadások szervezéséért felel, a legfontosabb szempontnak tartja: szórakoztatva oktatni, nevelni, megpihenni és belefeledkezni egy alkotó munkába – egy új jövőért.

Szombaton és vasárnap Ákombákom Berkenye címmel állították össze az egész családnak szóló programokat. Október 27-én indult az Évkerék legendárium programsorozat, amely a jeles napok hagyományait kívánja feleleveníteni, novemberben pedig kezdetét veszi egy havonta jelentkező gyermekirodalmi programsorozat is.

Minden hétköznap délelőtt a kismamáké és a pici gyermekeké valamint a bérletes előadásoké a főszerep, az utóbbiak novemberben indulnak. Csütörtökönként a Millenárisról már jól ismert bérletes gyerekprogram sorozat várja az aprónépeket. Ezen a napon ugyanis a családokat, óvodásokat és a kisiskolásokat a Garabonciás, Komédiás és Históriás gyerekbérletek csalogatják kalandos utazásra. Az évad legkiemelkedőbb vidéki és budapesti színházai, bábszínházai, muzsikusai várják az érdeklődőket az előadásokhoz kapcsolódó egész napos, interaktív kézműves játszóházzal.

Hétköznaponként a Csigabiga Palota várja az otthon lévő anyukákat és a közösségbe nem járó kicsiket. Azt szeretnék, ha a Csigabiga Palota olyan hely lenne, ahol az állandó résztvevők és az alkalmi betérők is otthonosan éreznék magukat, és saját ötleteikkel alakítanák ki a klub életét, a foglalkozások témáját. Kreatív játszóműhely indul minden szerdán. A Folt-kép-paca kreatív játszóműhelyben maszatolhatnak, gyurmázhatnak, és vizuális készségfejlesztő kreatív játékokat játszhatnak a gyerekek. Festés, mázolás, folthagyás, tapicskolás, fröcskölés, szappanhabolás, homokmandalázás, kézzel-lábbal, ecsettel, szivaccsal, szitával, terményekkel… Délután a bábműhelyben leshetik el a gyerekek a bábkészítés apró-cseprő fondorlatait. Péntekenként Ringató, vagyis énekes, mondókás, játékos foglalkozásokat kínálnak a várandós mamáknak, anyukáknak és a három év alatti gyermekeiknek. A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülők, a kodályi elvek alapján.