Eszter, Eliza

Átadták a Gramofon - Klasszikus és Jazz díjait

2007.11.01. 00:00

Programkereső

Szerda este nagy érdeklődés mellett adták át a Gramofon - Klasszikus és Jazz folyóirat zenei díjait a Kogart Házban. Az est fényét tovább emelte, hogy a díjátadó után minden idők egyik legsikeresebb hazai jazz-zenekara, a Magyar Jazz Quartet tartotta lemezbemutató koncertjét.

A 2007. évi Magyar Klasszikus Zenei Díjat a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjaiból álló zsűri az európai koncertélet egésze szempontjából is meghatározó, kiemelkedően sikeres tevékenységéért, zenetörténeti ritkaságok felkutatásáért, nyilvános előadásáért és hanglemezre rögzítéséért, valamint különös tekintettel a Pleyel duplazongora népszerűsítéséért az Egri-Pertis Duónak ítélte.

A 2007. évi Magyar Jazz Díjat a Gramofon Zenekritikai Műhely tagjaiból álló zsűri a Los Angeles-i Thelonious Monk Institute of Music-on szerzett ismereteinek különösen kreatív hasznosításáért, a New York-i koncertéletben betöltött mind fontosabb szerepéért, a hazai koncertéletben való egyidejű rendszeres részvételéért, valamint a hangszeres tudás mellett megnyilvánuló zenekarvezetői és zeneszerzői tudásáért Németh Ferenc dobművésznek ítélte.

606fa62f-c6e0-406f-b4b5-dbb2d896057e

Ugyanekkor osztották ki a kategóriadíjakat azon lemezek között, amelyeket a Gramofon folyóirat zenekritikusi gárdája az elmúlt évben a legmagasabb pontszámmal illetett. A végeleges sorrend szavazás után alakult ki:

Kategórianyertesek:
Hazai előadó kategóriában
Klasszikus zene:
Mahler: II. szimfónia – Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Énekkara, vezényel: Fischer Iván (Channel Classics–Karsay és Társa)
Jazz:
Tóth Viktor, Hamid Drake, Szandai Mátyás, Kovács Ferenc: Climbing With Mountains (BMC Records)

Külföldi előadó kategóriában:
Klasszikus zene
Bach: Motetták – Hilliard Ensemble (ECM Records–MusiCDome)
Jazz:
Michael Brecker: Pilgrimage (Heads Up – Universal)

Klasszikus DVD kategóriában:
Britten: Gloriana – J. Barstow, T. Randle, E. McGilloway; English Northern Philharmonia, vezényel: Paul Daniel; rendezte: Phyllida Lloyd (Opus Arte – Mevex)

A Gramofon Zenekritikai Műhely a HVG internetes oldalának Kultúra rovatában vezeti zenekritikai rovatát, amelyben évente mintegy nyolcvan zenei beszámolót jelentet meg a hazai koncertélet jelentős eseményire összpontosítva.

Az 1986 augusztusában alakult Magyar Jazz Quartetet minden idők egyik legsikeresebb hazai jazz-zenekaraként tartják számon. Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Vasvári Pál (basszusgitár), Csepregi Gyula (szaxofon) és Szende Gábor (dob) húsz után álltak ismét össze, hogy megjelentessék Last Time Together című lemezüket, amely a Gramofon Klasszikus és jazz kiadó gondozásában látott napvilágot.