Júlia, Rita

A múlt és a jövő ünnepe

2007.11.02. 00:00

Programkereső

Ünnepi koncertre készül a Zeneakadéia Baráti Köre, hiszen a szervezet alapításának 10. évfordulóját ünnepelheti idén. A koncert a 132 éve működő Zeneakadémia előtt is tiszteleg olyan tehetségek részvételével, akik a Baráti Kör támogatását élvezik és versenygyőzelmeikkel bizonyították: méltók rá.

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre 1997-ben alakult olyan társadalmi szervezetként, amely kitűzött céljai között kiemelt helyen tartja számon a zeneakadémiai hallgatók támogatását, segítését abban, hogy pályájukon elindulhassanak. Ennek érdekében az elmúlt 10 évben közel 1000 hallgatót támogatott mintegy 70.000.000.-Ft-tal, aminek révén ezek a hallgatók el tudtak jutni nemzetközi versenyekre, mesterkurzusokra. A támogatás hiányában nem lett volna lehetőségük például kifizetni a repülőjegyet, vagy a nevezési díjat, amely körülmény meggátolhatta volna őket abban, hogy kiváló képzésük és szorgalmuk, tehetségük a világ zenei élete számára megismerhetővé váljék.

A Baráti Kör anyagi bázisát a tagok befizetései és a szponzorok támogatásai jelentik, azokéi, akik megértették törekvéseinket és egyetértenek azokkal. Ugyanakkor nyilvánvalóan a Baráti Kör egyik legfontosabb alapelve, a teljes átláthatóság is növeli a bizalmat a támogatók körében. Rendkívüli hangsúlyt fektetnek ugyanis arra, hogy minden fillérrel elszámoljanak, hogy követhető legyen a szponzorok számára is az, hogy az anyagi áldozat célba ér.

A támogatandók kiválasztása az Ösztöndíjbizottság előkészítő munkáját követően egy, a zeneakadémiai tanárokból álló, Kodály Zoltánné által vezetett kuratórium révén történik a hallgatók tanárai által támogatott pályázatok alapján. Az idei ünnepi hangverseny azért is egyedülálló eseménye lesz az egész magyar zenei életnek, mert két olyan kiváló tehetséget vonultat fel, akik éppenséggel a Baráti Kör támogatásának segítségével tudtak eljutni azokra a versenyekre, amelyek hírnevüket, sőt világhírnevüket megalapozták. Az egyik szólistája Várdai István például az idei moszkvai Csajkovszkij Versenyre is kapott tőlük támogatást, amelyen a verseny történetében először ért el magyar indulóként dobogós, III. helyet. Banda Ádám, aki évek óta a Baráti Kör támogatott hallgatója, és aki nemrégiben lett a Nemzetközi Szigeti-Hubay Hegedűverseny I. helyezettje, november elején három alkalommal lép fel New Yorkban, a Carnegie Hall-ban.

Kivételes esemény lesz ez a koncert azért is, mert ezen az estén mutatkozik be először a Liszt Ferenc Kamarazenekar, mint a Zeneművészeti Egyetem zenekari akadémiai képzését végző együttese, a képzésében részt vevő hallgatókkal és tanárokkal kiegészülve.

95231cbd-3fb5-427f-8c01-407446440776

A koncert belépőjegyeinek egy hányada támogatói díjat tartalmaz, amely a Baráti Kör anyagi bázisát hivatott növelni. A jótékonysági est tehát kettős célt szolgál: egyrészt olyan emlékezetes ünnep legyen, amely alkalmas a Baráti Kör egész működésének méltatására, másrészt olyan esemény, amely a Baráti Kört segítő zeneszerető közönség áldozatvállalása révén további anyagi lehetőséget biztosít céljai megvalósítására.

(2007. november 14. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A múlt és a jövő ünnepe a Zeneakadémia 133. születésnapján; Mozart: G-dúr szimfónia, K 318 (Zaide-nyitány); Csajkovszkij: Rokokó-variációk; Rossini: Olasz nő Algírban - nyitány; Mendelssohn: e-moll hegedűverseny; km.: Banda Ádám (hegedű), Várdai István (cselló), Liszt Ferenc Kamarazenekar és Akadémia; hangversenymester: Rolla János)