Dezső

A legenda és a modern nő

2007.11.07. 00:00

Programkereső

Legenda és valóság. Múlt és jelen. Az 1200-as évek és a XXI. század Európája, Német- és Magyarországa. Hogy mi a kapocs? Egy igazán különleges zenemű, a Szent Erzsébet Misztériuma című oratorikus életrajz, melyet az Ungarischer Akzent, a Németországi Magyar Kulturális Évad keretében már bemutattak Eisenachban, majd Berlinben is hallhatja a közönség – most pedig, november 18-án a Páduai Szent Antal templomban eljut végre hozzánk is.
f5a74795-2324-469c-b62e-f06fc064bd6b

Szent Erzsébet királylány volt, aki éppen 800 éve született – az idei évet Szent Erzsébet emlékévként jegyzi a katolikus egyház – és fiatalon hunyt el. 4 évesen már Lajos őrgróf menyasszonya volt, később felesége lett és 19 éves korában meghalt. Életét fiatalkorától kezdve a szegények és a rászorulók támogatásának szentelte, valamint gyerekmenedékhelyet és kórházat is alapított.

Erzsébet korán elkezdte a vezeklő életmódot: gyakran böjtölt, ostorozta magát, vezeklőövet hordott. Megannyi csoda is kötődik nevéhez, közülük a legismertebb férje halála után történt, amikor sógora, Henrik elől el akarta titkolni, hogy kenyeret visz gondozottjainak, és ezért amikor Henrik föltartóztatta, és látni akarta, mit visz a kosárban azt válaszolta: rózsákat. Amikor megmutatta azt, valóban virágok voltak benne, Isten nem akarta ugyanis, hogy az asszony hazudjon. Nem csoda hát, ha IX. Gergely pápa szentté avatta 1235-ben.

Számos zenei és irodalmi mű szól a szentről, ezekre épül a most hallható Szent Erzsébet Misztériuma című darab. Az oratórikus életrajz korabeli egyházi énekek, népdalok, illetve a róla írott klasszikus művek, valamint prózában megszólaló életrajza, és a legendák alapján idézi meg a szent alakját. A történetben helyet kap egy XXI. századi szemlélő is – a két narrátor egyike –, aki Erzsébet alakját próbálja megfejteni, és kideríteni, miért is csodáljuk őt még korunkban is, miért is klasszikus ideál és modern nő ő egyszerre...

A mű zenei része egy fiatal női hangra épül, amelyet az ismert népdalénekes, előadóművész, Palya Bea kelt életre. Őt kíséri a 16 tagú, régi egyházi zenék tolmácsolásában elhivatott Szent Efrém Férfikar, valamint a Budapesti Énekes Iskola női kara. Különleges, nem mindennapi estének néz hát elébe, aki november 18-án megismerkedik Szent Erzsébet életével és legendájával – zenében és prózában.

(2007. november 18. 19:00 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Szent Erzsébet Misztériuma - oratorikus életrajz; km.: Palya Bea, Szent Efrém Férfikar, Budapesti Énekes Iskola női kara, A belépés ingyenes)