Emil, Csanád

Lombikbébi

2007.11.08. 00:00

Programkereső

A vegyészi pályához nem feltétlenül szükséges jó hallás, "botfüllel" megáldott ember is világhírűvé válhat e szakmában. Valószínűleg az 1879. április 29-én világra jött Thomas Beecham is így gondolkodhatott alapiskolái befejeztével, hiszen apja hivatásának folytatását jelölte ki önmaga számára életcéljául.
f730048c-3b5b-4826-882d-324ee54b7dfe

Azt nem tudjuk, milyen miliőben élt ifjúkorában és milyen külső hatások érték a világ szépségeire egyre nyitottabb fiatalembert. Valószínűleg egy zenei élmény sokkolhatta annyira, hogy a korábbi tudományos érdeklődését sutba vágva, egy hirtelen huszárvágással örökségét saját zenei és zeneigazgatói karrierjének építésére fordította. Vásárolt magának egy zenekart, és autodidakta muzsikusként együttesével Londonban debütált.

Egy cseppet sem zavarta, hogy jó sorsával nem párosult a muzsikáláshoz elengedhetetlenül szükséges, kifinomult zenei hallás. Különleges adottságainak, a zene iránti fantasztikus elkötelezettségének és szívósságának köszönhetően gyorsan leküzdötte önhibáján kívüli "születési rendellenességét". Karrierje meredeken ívelt a világhír felé. Hatalmas repertoárja a barokk kortól a kortárs zenéig terjedt. Megszámlálhatatlan lemez őrzi a legendás karmester művészetét. Ezek rendkívül gyorsan, hihetetlen példányszámban keltek el. Ki tudja, hány hangversenyének, opera dirigálásának emléke "porosodik" még az archívumok mélyén, de hála a lelkiismeretes kutatómunkának és a nagyszerű technikai lehetőségeknek, egyre több kerül élvezhető minőségben közkinccsé napjainkban is. Nevéhez fűződik az első kísérleti sztereó lemezfelvétel, 1934-ben vezényletével Mozart Jupiter szimfóniáját rögzítették. Ha már Mozartot említettük, Beecham egyszer azt találta mondani: a Don Giovannit még soha nem adták elő megfelelő módon, vagyis olyan énekesekkel, akik képesek elénekelni, olyan hallgatóságnak, amely képes azt meghallgatni. Itt kockáztatjuk meg, talán késői nagy utódai sem tudták oly hitelesen, megkapó szépséggel megszólaltatni Puccini Bohéméletét, mint hogy azt ő tette az 1956-ban rögzített felvételen.

Beecham egy évtizedig volt operakarmester, majd a nagy brit szimfonikus zenekarok vezető karnagya. Hatvanhét esztendős volt, amikor megalapította a Royal Filharmonikus Zenekart, amelynek első koncertjét természetesen ő dirigálta 1946. szeptember 15-én, Londonban. A különleges adottságokkal rendelkező, nagy formátumú dirigens rövid idő alatt a nemzetközi élvonalig repítette muzsikusait. Beecham rendkívül színes egyéniség volt, eredeti szarkasztikus, angol humorral. Ahogy mondták róla, a szeme sem állt jól, igazi tréfamester hírében állt. Nem csoda, hogy zenekarai szívesen próbáltak a keze alatt; pillanatok alatt képes volt jókedvre deríteni muzsikusait. Állandóan huncutságokon járt az esze, s egyetlen igazi szenvedélye volt: a zene. 1961. március 8-án halt meg Londonban.

(2007. november 12. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Royal Filharmonikus Zenekar koncertje; Weber: Oberon - nyitány; Sosztakovics: Esz-dúr gordonkaverseny, op. 107; Brahms: I. c-moll szimfónia, op. 68; km.: Danjulo Ishizaka (gordonka); vez.: Leonard Slatkin)