Hella

Zenementes Nap

2007.11.10. 00:00

Programkereső

A zene védőszentje, Szent Cecília ünnepe előtt egy nappal, november 21-én Zenementes Napot szervez Bill Drummond. A skót muzsikus a kezdeményezéssel a zene szerepére szeretné felhívni a figyelmet, idén a BBC skót adása és számos más brit rádió csatlakozik hozzá.

Hatodik alkalommal tartják meg idén a napot, tavaly egy londoni zenei rádió hallgatott el, jövőre filmvetítéseket terveznek, ahol a háttérzenét nem lehet majd hallani. A BBC-n most sem lesz csend, a zenéről fognak beszélgetni, Drummond szerint ugyanis a zene iránti viszonyunk a folyamatos impulzusok által sokat romlott az utóbbi időben. A rádiókban, hordozható mp3 lejátszókban, az utcán mindenhol jelen van a zene, ami az új technológiák révén egy archiválási projektté lett. A hangrögzítéssel a muzsika korábbi ceremoniális szerepe megszűnt, a Máté passiót bármikor, bárhol meghallgathatjuk.

A dél-afrikai születésű művészt részben John Cage 4’33 című műve inspirálta, amelyben a hang és a csend viszonya új értelmet nyer. Drummondnak nem ez az első nagyszabású projektje, alapítványával az év legrosszabb művészének járó 40 ezer font értékű díjat alapított, egyszer vásárolt 20 ezer dollárért egy festményt, 20 ezer darabra vágta és egyenként, darabját egy dollárért eladta, egy másik alkalommal pedig elégetett egymillió fontnyi készpénzt.