Júlia, Rita

Hommage à Andrés Segovia

2007.11.12. 00:00

Programkereső

Pavlovits Dávid november 26-i, a Zeneakadémián rendezett koncertjét a világhírű spanyol gitárművész emlékének szenteli. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!
f8b20120-e934-4e03-b037-2b244d16ad21

Andrés Segovia, a világhírű spanyol gitárművész 1937. novemberében, vagyis pont 70 évvel ezelőtt adott szólóestet a Zeneakadémia nagytermében. Különleges esemény volt ez, hiszen soha Segovia előtt nem volt hallható a gitár Európa és Amerika legrangosabb koncerttermeiben, így a Zeneakadémián sem.

Hetven évvel ezelőtt a gitár minden tekintetben kuriózumnak számított a nemzetközi zenei életben, a közönség ámulattal fogadta, hogy ez a hangszer képes betölteni akár egy ezer fős koncerttermet is. Mára viszont – részben a jazz-nek és a könnyűzenei műfajoknak köszönhetően - az egyik legtöbbet játszott hangszerré vált, s mindebben szerepet játszott Segovia tevékenysége, aki több tucat jelentős zeneszerzőt inspirált új művek alkotására.

Ennek az eseménynek és a spanyol „maestro”-nak szeretne emléket állítani Pavlovits Dávid gitárművész, aki több mint tíz éve járja hangszerével a világot, többek között a New York-i Carnegie Hallban is fellépett. A koncert műsorát a hatalmas Segovia-repertoár legjellegzetesebb darabjai, mint J.S. Bach Chaconne-ja, valamint spanyol és latin-amerikai művek alkotják.

Kérdésünk: A hangszer fejlődésében igen nagy előrelépést jelentett, amikor Segovia ösztönzésére elkészültek az első nylon gitarhurok. Mikor volt ez? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak egy négyjegyű számot írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen négy szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer a koncertre.