Orbán

Ismeretlen ismerős

2007.11.19. 00:00

Programkereső

György Ádám, aki Ismeretlen zongoristaként kezdte, mára már cseppet sem ismeretlen a közönség számára. Novemberben ismét a Zeneakadémián játszik, ahol nemcsak a Carnegie Hall-ban nemrég tartott hangversenyének műsorát hallhajuk, hanem improvizációkat is.
fea39aa9-9952-4698-8e6b-4e8ae44711c4

György Ádám művészi tevékenysége is érdekesen kezdődött: Ádám kisgyermek korában mindent fejjel lefelé rajzolt. Szülei annyira aggódtak emiatt, hogy orvoshoz vitték, aki azonban nem talált semmi rendellenességet a szervezetében. Édesapja azonban nem akarta elfogadni fia eme furcsaságát, ezért többször leült vele szemben, és arra kérte, rajzoljon neki valamit. Ádám továbbra is fejjel lefelé rajzolt. Ekkor már azt hitte, hogy a gyermek valóban gyógyíthatatlan, elkeseredése azonban nem hagyta nyugodni. Egy alkalommal nem Ádámmal szemben ült le, hanem mellé. Ekkor a gyerek először nem fejjel lefelé rajzolta le a tárgyakat. Ekkor vált világossá a szülők számára, hogy Ádám azért rajzolt minden fejjel lefelé, mert az édesapja vele szemben ülve kérte, hogy rajzoljon neki. A történet óta eltelt majdnem húsz év, Ádám azonban még most sem változott: csupán annyiban, hogy nem rajzol, hanem zongorázik. De a hozzáállás ugyanaz; zongorázik, de nem magának, hanem nekünk: a közönségnek.

A Steinway-díjas művész a budapesti koncert után sem tétlenkedik majd: tavasszal Egyiptomban, majd Kínában lép színpadra, ahol több koncerten hallhatja majd őt a nagyérdemű.

(2007. november 27. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - György Ádám (zongora) koncertje; Improvizációk ismert dallamokra; Liszt: II. magyar rapszódia; Bach: Jesu, Joy of Man's Desiring; Sheep May Safely Graze; Verdi-Liszt: Rigoletto-parafrázis; Liszt: La Campanella; Mendessohn-Liszt-Horowitz-György: Nászinduló-átirat)