Júlia, Rita

Kodály országa Galántán

2007.11.20. 00:00

Programkereső

Kisebb atrocitások érték a szlovákai Galántán 2007. november 17-én a Kodály országa című rendezvénysorozat szervezőit és fellépőit, ez azonban nem tántorította el őket a küldetéstől, hogy a Kodály jubileum alkalmából egy több mint hat órán át tartó, ingyenes műsort adjanak abban a városban, ahol a Mester gyermekkorának legszebb hét évét töltötte. A programsorozat másnap Székesfehérváron folytatódott.
410c6483-b9a2-481f-aa66-de9523d70a7e

Megjegyzések, mutogatások, bekiabálások zavarták meg több ízben a fellépők produkcióit Galántán a Tesco bevásárlóközpontban, ahol 10:30-17:00 óra között adtak műsort a helyi magyar kórusok Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója alkalmából. A rendezvényen közreműködött a Peredi Női Kar, a Füleki Pro Kultúra Férfikar, a Nemeskosúti Női, Férfi és Vegyes Éneklőcsoport, a Vízkeleti Harmónia Éneklőcsoport, a Alsószeli Magyar Dalkör, a Felsőszeli Rozmaring Éneklőcsoport, a Felsőszeli Leány Éneklőcsoport és a Galántai Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Általános Iskola Pitypang gyermekkara. Színpadra léptek a Zoboraljai csoportok (a Pogrányi Galambok Női Éneklőcsoport, a Bédi Visszhang Női Éneklőcsoport, a Pogrányi Nagyharang Férfi Kórus, a Nyitragesztei Téliződ Női Éneklőcsoport és a Pogrányi Vegyes Éneklőcsoport), énekelt a Nagymegyeri Janiga József Művészeti Általános Iskola Kamarakórusa és a Nagymegyeri Bárdos Lajos Vegyeskar, valamint a Mester műveit adták elő a Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny díjazottjai.

A rendezvénysorozat 2007. november 18-án, vasárnap folytatódott a székesfehérvári Alba Plazában, ahol 14:00-16:30 óra között a Bárdos Lajos Gyermekkar és a Tilinkó Együttes, a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai, a Canticum Novum Nőikar, a Alba Regia Vegyeskar, a Primavera Kórus lépett színpadra. A legnagyobb sikert Győre Dávid aratta, aki bársonyos hangjával elvarázsolta a közönséget.