Emma

Műhelybeszélgetés

2007.12.03. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája új ismeretterjesztő sorozatot indít december 5-én Műhelybeszélgetések címmel. A Műhelybeszélgetés mindig valamely koncerthez kapcsolódik, "Ki mit lát, azaz hall a zenében" mottóval. A december 5-i esemény Schumann: Az éden és a péri című oratóriumához, a Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarához, illetve Sir Simon Rattle-hoz – tehát a december 11-i hangversenyhez kapcsolódik.
1289981b-c721-4064-ae27-d7ca55617601

Sir Simon Rattle szorul legkevésbé bemutatásra: a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere tavaly májusban nagy sikert aratott az Operaházban megrendezett „EU-koncerten”, melyet a világ számos televíziója közvetített élőben. A Műhelybeszélgetés egyik résztvevője, Kovács Géza (aki ma a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezető igazgatója) annak idején a Brit Zenekari Szövetség vendégeként több alkalommal tartott előadást a Birminghami Szimfonikusok vezérkarában, ahol sok mindent megtudott a varázslatos muzsikusról, szervezőről, a zenészek és a közönség nagy kedvencéről.

A Felvilágosodás Kora Ének- és Zenekarának is van magyar vonatkozása. Az állandó zenei vezető, első karmester nélkül dolgozó muzsikusokat Sir Simon Rattle mellett Fischer Iván vezényli a leggyakrabban. Az 1986-ban alakult együttes – ahogy a neve is mutatja – elsősorban a 17-18. század repertoárjára szakosodott, ám nem ritkán „merészkedik” a romantika területére is, a szakma és a közönség örömére.

Schumann oratóriumát, Az éden és a périt manapság kevesen ismerik, holott a Thomas Moore (1779-1852) Lalla Rookh című „keleti románcának” egyik történetét feldolgozó, 1843-ban bemutatott oratórium a maga idejében roppant népszerűséget hozott Schumann-nak. Hogy miért játsszák mégis ma kevesebbszer e sajátosan egyedi „dal-oratóriumot”? Erre és hasonló kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők december 5-én Veisz Gábortól, az MR3 Bartók Rádió hangverseny-szerkesztőség vezetőjétől, Katona Márta zenetörténésztől, illetve Goldmann Róbert zenebaráttól. A beszélgetés moderátora Fenyő Gábor, a Művészetek Palotájának szerkesztője.

(2007. december 5. 17:30 Művészetek Palotája - I. emeleti előadóterem (Budapest) - Műhelybeszélgetés; téma: A Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa december 11-i hangversenye)