Ervin

Véget ért a Ferenczy Zongoraverseny

2007.12.11. 00:00

Programkereső

Több mint 300 fiatal zongorista mérkőzött egymással december 7. és 9. között a III. Országos Ferenczy György Zongoraversenyen. A neves művészekből álló nemzetközi zsűrinek kettős szerep jutott, hiszen a díjazottakon kívül a 2008-as "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraversenyen indulókat is ki kellett válogatnia.
169e9472-a83c-4e9b-b05b-9def0c13ac0c

A dobogós helyezéseken és dicséreteken kívül tíz művészpalánta kapta meg a fődíjat az öt korcsoportban: a Ferenczy György Művészeti Díjat a Chopin-művek legszebb előadásáért kaphatták a résztvevők. A zsűri – a hagyománnyal ellentétben – idén az I. korcsoportban is kiosztotta a fődíjat: Balogh Ádám tízévesen, korát meghazudtoló, érett produkciójával kápráztatta el a zsűrit Chopin c-moll Nocturne-jével.

A II. korcsoport 115 versenyzője közül három apró művészt is érdemesnek találtak a fődíjra: Kaiser Tamást Chopin a-moll keringőjéért (op. posth.) és a-moll Mazurkajáért (op. 68 no. 2) , Juhász Esztert Chopin Asz-dúr keringőjének előadásáért (op. 69 no. 1) Zászkaliczky Mártát pedig Chopin Cantabile című művének előadásáért, aki ezzel egyben megkapta professzor Jan Janski különdíját is.

A III. korcsoportban szintén többeket díjazott a zsűri: Bali Dávid a fődíj mellett Jan Janski különdíjával térhetett haza Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) gyönyörű előadásáért. Vida Mónika (Chopin: Fantasie-Impromptu), Medgyesi Zsolt (Chopin cisz-moll Mazurka, op. 63 no. 3; Chopin: Asz-dúr keringő, op. 42) és Vörösváry Márton (Chopin Desz-dúr keringő, op. 64 no. 1) megosztva kapták az 1. díjat és a fődíjat.

A IV. korcsoportban Fábi Judit nyűgözte le a közönséget Chopin a-moll Mazurkájának (op. 17 no. 4) előadásával, az V. korcsoportban pedig egy vak fiatalember, Csányi Márton nyújtott kimagasló teljesítményt Chopin Fantasie-Impromptu-jével, aki ezzel az 1. helyet is elfoglalta a dobogón.

A magyar és lengyel zongoraművészekből álló zsűri a felsorolt díjazottakon kívül még közel 50 zeneiskolást tartott érdemesnek arra, hogy megadja a lehetőséget a 2008. júniusában megrendezésre kerülő "Chopin+…" Nemzetközi Zongoraverseny legfiatalabb korcsoportjában való részvételére, hiszen a Ferenczy-verseny egyben válogató is volt a jövő évi Chopin+…-ra, ahol a magyar diákok nemzetközi viszonylatban is megmutathatják majd tudásukat és tehetségüket Chopin- és Schubert-művek előadásával.