Márk

Barokk és Kodály

2007.12.14. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia decemberi programjaival Kodály kórusművei és a barokk zene költözik a falak közé. Az Alma Mater sorozat következő koncertjén Perényi Eszter lép fel, Kodály születésnapjának 125 évfordulóját pedig budapesti és vidéki kórusok ünneplik.

A barokk zene játssza a főszerepet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Alma Mater koncertsorozatának következő állomásán. A Barokk Zenei Labirintus című hangversenyen a világszerte ismert hegedűművész és egykori zeneakadémiai növendék, Perényi Eszter lép fel a Zeneakadémia tehetséges hallgatóinak kíséretében 2007. december 14-én. A neves külföldi hangversenytermek gyakori vendége, nagy nemzetközi hegedűversenyek zsűritagja ezúttal szólójátékával kápráztatja el a Zeneakadémia közönségét. A különleges elnevezésű koncerten, Bach, Leclair és Vivaldi művek csendülnek fel, Vashegyi György vezényletével.

December 16-án, Kodály Zoltán születésnapjának 125. évfordulóján kerül megrendezésre az "Annyi áldás szálljon..." című nagyszabású hangverseny. A jeles esemény a Zeneakadémia és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége, a KÓTA közös szervezésében valósul meg, melynek alkalmából kedvelt Kodály művek lesznek hallhatóak olyan kórusok előadásában, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Énekkara, a Magyar Rádió Gyermekkara, a Musica Nostra Énekegyüttes, az Angelica Leánykar, Cantate Vegyeskar, Budapesti Monteverdi Kórus és Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskara. Az ünnepi koncerten tiszteletét teszi Hiller István oktatási és kulturális miniszter is. A Zeneakadémia ezzel a nagyszabású eseménnyel búcsúztatja idén az Alma Mater koncertsorozatot a Liszt Ferenc téri Zenepalota hangversenytermében.

46021fd7-6348-4db4-843a-c775fa988ada

Nagy sikert aratott december 12-én a Zeneakadémia maratoni, 12 és fél órán át tartó koncertsorozata, melynek köszönhetően egész nap Kodály-dallamok árasztották el az épület szinte minden zeg-zugát. A jubileumi évad alkalmából megrendezett különleges zenei ünnepen kicsik és nagyok egyaránt lelkesedéssel fogadták a neves művészek közreműködésével előadott Kodály-műveket. Batta András, a Zeneakadémia rektora a zenei maraton sikerének kapcsán elmondta: "az egyedülálló hangversenysorozaton, mely tárt kapukkal várt minden érdeklődőt, Kodály Zoltán életművének keresztmetszete volt hallható, és méltó megemlékezése volt az ismert zeneszerző munkásságának".