Csilla, Noémi

A kalapács alatt: Ferencsik János-dokumentum

2007.12.17. 00:00

Programkereső

A Fidelio és a Vivace Zenei Antikvárium együttműködésében 2007. december 3-tól kezdve minden héten egy-egy zenei ritkaság kerül virtuális kalapács alá. A honlapunkon megjelenő tételek elsősorban magyar vonatkozásúak, de olyan kiadványok is szerepelnek majd, amelyek nemzetközi érdeklődésre is számot tarthatnak.
26a0123f-0e20-4fcb-a64b-5287e81098ba

Magyarországon ma még csak kevesen gyűjtenek zenei vonatkozású relikviákat (itt elsősorban a papíralapú kiadványokra, nyomtatványokra gondolunk), noha külföldön – például Németországban és Angliában – ennek jelentős hagyománya van. A gyűjtőszenvedélyt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legjelentősebb aukciós házak (Sotheby’s, Dorotheum) évente több olyan sikeres árverést is tartanak, amelyen kizárólag zenei tárgyú dokumentumok szerepelnek. Persze sem a Fidelio, sem a Vivace nem akar ezek vetélytársa lenni, éppen ezért az első időkben, mondhatni, filléres árról indulnak majd a tételek. Ennek több oka is van: egyrészt meg kívánjuk mutatni, mily sok felfedezetlen ritkaság kötődik a magyar zenéhez, vagy a hazai muzsikusokhoz, másrészt pedig fel szeretnénk ébreszteni a gyűjtőkedvet, hogy így egyre többen hozzájuthassanak olyan ritkaságokhoz, amelyekkel egyébként csak könyvtárakban, vagy kiállításokon találkozhatnak. Sikeres licitálást kívánunk!

Licit tárgya: Weber, Carl Maria von: Der Freischütz. Oper in drei Abteilungen (zum Teil nach dem Volksmärchen "Der Freischütz") von F. Kind. Nach dem in der preußischen Staatsbibliothek zu Berlin befindlichen Autograph revidiert und mit Einführung versehen von Hermann Abert – Leipzig-Wien, s. a., Ernst Eulenburg. VN E.E.3702.4381. 1 címkép [fotogravűr], I–XXX, 360, [4] p. 190 mm – Aranyozott kiadói egészvászon-kötésben. A partitúra Ferencsik János könyvtárából származik. A címlapon a dirigens sajátkezű FJ monogrammja, 936-os dátumjelöléssel. Számos sajátkezű ceruzás előadási utasítással, néhol más karmesterek (pl. Kempe) produkciójára utaló megjegyzéssel. A kiváló karmester halála után kotta- és könyvgyűjteménye szétszóródott. Előadóművészeti és gyűjteményi szempontból is különleges érték.
Licit vége: 2008. január 1. 23:59
Kikiáltási ár: 1000 Ft
Licitlépcső: 1000 Ft

A licit nyertese: gabsika