Emma

Véget ért a Kodály-vetélkedő

2007.12.20. 00:00

Programkereső

Véget ért a Serkenj fel, kegyes nép című Kárpát-medencei Kodály vetélkedő. A három fordulós játék szeptember 23-án kezdődött, magyarországi és határon túli általános iskolás és középiskolás csapatok részvételével.

Az első korosztályban ötvennyolc, a másodikban negyvenkilenc csapat indult. A döntőbe hat-hat csapat jutott tovább. Az egyes fordulók játékvezetői voltak: Solymosi Tari Emőke, a LFZE Budapesti Tanárképző Intézete és a Szent István Király Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanára, Varga Károly, főiskolai vezető tanár, a Magyar Rádió munkatársa, és Magyar Kornél, a Bartók Rádió vezető szerkesztője. A zsűri tajai Csengery Adrienne, operaénekes, a Magyar Zenei Tanács rendkívüli egyéni tagja, Demény Attila, zeneszerző, a Romániai Magyar Zenetársaság elnöke, Erdei Péter, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Eősze László professzor, zenetörténész, Dr. Ittzés Mihály, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet nyugalmazott intézeti tanára, és Hollós Máté, zeneszerző, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke voltak.

Az általános iskolás korosztály győztes csapata a budapesti Erkel Ferenc Általános Iskola lett (felkészítő tanár: Gupcsó Gyöngyvér), a középiskolás korosztályban a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma (felkészítő tanár: Nagy Ernő) bizonyult a legjobbnak. Mindkét korosztályban különdíjban részesült a legjobb határon túli csapat: a Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája Szovátáról, és a Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhelyről.

A döntő további eredményei

Általános iskolás korosztály

2. hely Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, Hódmezővásárhely (felkészítő tanár: Bányai Lászlóné)

3. hely Teleki Oktatási Központ Tündérkert Iskolája, Szováta (felkészítő tanár: Nagy Éva Vera)

4. hely (megosztva) Kodály Zoltán Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, Galánta (felkészítő tanár: Takács Ildikó
Bárdos Lajos Általános Iskola, Tapolca (felkészítő tanár: Bodor Tamásné)

5. hely Deák Diák Általános Iskola, Budapest (felkészítő tanár: Bubnó Tamás)

9e99222c-be10-478f-9711-e3d87ea35349

Középiskolai korosztály

2. hely Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely (felkészítő tanár: Domokos Ida)

3. hely Vikár Sándor Zeneiskola, Nyíregyháza (felkészítő tanár: Hudivók Marianna)

4. hely (megosztva) Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár (felkészítő tanár: Halmos Katalin)
Leopold Mozart Zeneiskola, Budaörs (felkészítő tanár: Losonczy Katalin, Papp Ágnes)

5. hely Bartók Béla Elméleti Líceum, Temesvár (felkészítő tanár: Juhász Katalin)

A III. forduló valamennyi résztvevője megkapta az Editio Musica Budapest, a Fidelio valamint a Ferrero Magyarország Kft. ajándékcsomagjait.

Minden döntőbe jutott csapat felkészítő tanára megkapta Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kodály Intézetért Alapítvány, az Editio Musica Budapest, a Hagyományok Háza és a Budapest Music Center ajándékcsomagját valamint egy-egy 30.000 Ft értékű cd-dvd vásárlási utalványt.

Mindkét korosztály első három helyezett csapatának a Hungaroton Records, az Etnofon Records és a Nemzeti Évfordulók Titkársága egy-egy ajándékcsomagot ajánlott fel.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium fődíja a két I. helyezett csapatnak egy egyhetes zánkai nyaralás a Gyermek és Ifjúsági Centrumban.

A Magyar Állami Operaház az I. korosztály legeredményesebb határontúli csapatának egy látogatással és ifjúsági előadással egybekötött kétnapos budapesti tartózkodást ajánlott fel.

A Művészetek Palotája a II. korosztály legeredményesebben szerepelt határontúli csapatát vendégül látja egy hangversenyen és kétnapos budapesti tartózkodáson.