Emma

Reneszánsz és Mahler

2008.01.09. 00:00

Programkereső

2008. január 10-én este Fischer Ádám vezényli a MR Szimfonikusokat és az MR Énekkart a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten ez alkalommal is különleges összeállítás várja a közönséget.
4123c6df-294f-4051-8680-e62993f1a582

A hangverseny első felében az MR Énekkar hangversenyteremben ritkán hallható reneszánsz kórusműveket ad elő. Háromszáz év választja el a 16–17. századi olasz herceg madrigáljait és Mahler Dal a Földről című ciklusát, mégis sok szál köti össze őket. Gesualdo korát messze megelőző, kromatikus, merész, kifejező stílusa sajátosan kapcsolódik Mahler örökkévalóságba enyésző búcsú-zenéjéhez. Mindkét szerző életműve szinte "a halál jegyében fogant" (Bruno Walter), emóciókban gazdag. Alkotásaik érzékenyen reagálnak az élet változékonyságára. Az érzelmek őszinte, egyszerű és mélyen megindító eszközökkel jelennek meg mindkét komponistánál.

A koncert különlegessége, hogy Fischer Ádám először vezényli az MR Énekkart önállóan, szimfonikus zenekari kíséret nélkül. Mahler A Dal a Földről hattételes, tenor- és altszólóra, valamint nagyzenekarra írt dalciklus két szólistája Meláth Andrea és Fekete Attila, a Magyar Állami Operaház két neves énekművésze lesz.

(2008. január 10. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az MR Zenei Együttesek koncertje; Gesualdo: Madrigálok; Mahler: Dal a Földről; km.: Meláth Andrea, Fekete Attila (ének); karig.: Strausz Kálmán; vez.: Fischer Ádám)