Konrád

Az MR Zenei Együttesek a Magyar Szimfonikus Körképen

2008.01.16. 00:00

Programkereső

Két 20. századi zenemű zárja az MR Oratórium-bérletet január 24-én este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A koncerten két oratórium hangzik el, egy szakrális és egy profán, melyek sok szempontból kapcsolódnak egymáshoz.
3e542c0d-8cbc-4cc0-8ef8-a5420126fff6

Az egyik legszembetűnőbb összefüggés, hogy mindkét darabban meghatározó az ütőhangszerek szerepe. "Bár távolabbi kontinensek hagyományai is beépültek már egy-egy misébe, elég furcsa feladatot kellett megoldanom a liturgikus nyugalom és a világias ritmusok kombinálásával." – írja Orbán György zeneszerző a koncerten megszólaló negyedik miséjéről.

Orff 1937-ben bemutatott, hamar népszerűvé vált "szcenikus kantátája" szintén tobzódik a ritmusokban. Ironikus (sőt, néha kifejezetten sikamlós) középkori latin verseket dolgoz fel humorosan, ellenállhatatlan ritmikai sodrással. Ezen az estén a Magyar Rádió mindhárom zenei együttese színpadra lép. Az MR Zenei Együtteseket Kovács László vezényli.

(2008. január 24. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az MR Szimfonikusok koncertje; Orbán György: Missa quarta; Orff: Carmina Burana; km: Cserna Ildikó, Derecskei Zsolt, Massányi Viktor (ének), MR Énekkar és Gyermekkórus (karig.: Strausz Kálmán, Thész Gabriella), Nemzeti Énekkar (karig.: Antal Mátyás); vez.: Kovács László)