Emma

LOW - a magas művészet jegyében

2008.02.05. 00:00

Programkereső

Már csak tíz nap, és kezdetét veszi a LOW Holland-Flamand Kultfesztivál Budapesten. A 20 helyszínt, 100 programot és 500 fellépőt felvonultató fesztiválról ma tartottak sajtótájékoztatót a Merlin Színházban.

Walter Moens, a flamand kormány magyarországi képviselője kiemelte, hogy a fesztivál célja elsősorban a holland-flamand kortárs művészet bemutatása, de legalább olyan nagy hangsúlyt kap a holland-flamand-magyar művészeti együttműködések létrehozása, támogatása, illetve szorosabbra fűzése. Elmondta, hogy fesztiváljuk nevében a LOW a németalföldi nyelvet beszélő hollandok és a belgiumi flamandok hazájának földrajzi viszonyaira, nem pedig kultúrájukra vagy a művészeti ágak közötti különbözőségekre utal. A fesztivállal arra a különleges gondolkodásra, nyitottságra akarják ráirányítani a figyelmet, amellyel a hollandok és flamandok a művészethez közelítenek.

Jan Kennis holland kulturális attasé a 2008. február 15-től március 12-ig tartó rendezvénysorozat programjai - képzőművészet, komoly-, jazz- és popzene, építészet és formatervezés, színház és mozi - közül szemezgetett. A táncművészeti és színházi rendezvények közül kiemelte Anouk van Dijk kortárstánc-előadását, Greenaway és Boddeke színdarabját Rembandt életéről, a Hotel Modern által rendezett, Auschwitz borzalmáról szóló Camp című darabot, a Le Bal Moderne interaktív táncszínházát, vagy a tolerancia kényes kérdését feszegető Holland cunamit, amelynek alaptörténetében Hollandiát elárasztja a szökőár, és a 16 millió holland menekültet a tragédiára egyedüliként érzékenyen reagáló Magyarországra evakuálják.

3cc262b2-e137-40f2-9909-8b9d35b1e68b

A komolyzene rajongóinak a világhírű Amsterdam Baroque Orchestra előadását ajánlta, de fellép a XV–XVI. századi többszólamú zene különleges hangzásvilágát képviselő Capilla Flamenca, a Jan Willem de Vriend hegedűművész által 1982-ben alapított és az 1600–1800-as évek zenéjére specializálódott Combattimento Consort Amsterdam, az ASKO kortárs zenei együttes és a magyar UMZE is, akik Louis Andriessen szerzeményeit játszák majd.

Holland-flamand képzőművészeti kiállítások is lesznek többek közt a Kiscelli Múzeumban, ahol Utopia Transfer címmel Krijn de Koning, Bik van der Pol és az Atelier van Lieshout műveit tekinthetik meg az érdeklődők. Máshol Wim Delvoye alkotásai gondolkodtatnak el a világról és az érzékelés csapdáiról. Fotókban sem lesz hiány: a harmadosztálybeli focimeccseket megörökítő Hans van der Meer és a családi fényképalbumok sokatmondó, bensőséges képeit gyűjtő Bertien van Manen is kiállít a LOW Fesztivál keretében.

Pop-, jazz- és könnyűzenében is bőséges lesz a kínálat. Hosszú szünet után ismét lehet készíteni a fürdőruhákat a Cinetrip sorozat holland-flamand bulijára a Rudasban, aki pedig ropná a szárazon is, annak a Merlinben tartandó DJ-VJ Contest és a flamand Studio 54 partyja is vonzó éjjeli kultúreseménynek ígérkezik. Rockzenekarok és jazzegyüttesek is érkeznek, itt lesz például Amszterdam egyik legavantgárdabb, virtuóz improvizációiról híres zenekara, a Tetzepi.

A fesztivál egyik legösszetettebb programja a My City Amsterdam háromnapos rendezvénye. A kerékpározás jegyében közlekedés- és dugómegoldás-ügyi előadásokkal, fotókiállítással, utcaszínházzal és az A38 hajón bulikkal is készülnek, cserébe május 29–31-ig mi is bemutatkozunk Amszterdamban a My City Budapest című rendezvénnyel.

A WAMP – Vasárnapi Művész Piac is a holland-flamand design és formatervezés jegyében jelentkezik jövő márciusban. Végül, de nem utolsósorban a LOW Fesztivál keretében holland-flamand filmfesztivál is lesz az Örökmozgó Filmmúzeumban.