Konrád

Muzsikáló hangszertörténet

2008.02.11. 00:00

Programkereső

Szög- és zsebhegedű, szájbőgő, arpeggione, üvegharmonika, baryton és lantcsembaló – csupa olyan hangszer, amelyet még a legelvakultabb zenerajongók is csak a legendákból ismerhetnek.
075b01f4-5623-44bb-891a-1120d4ca16e4

Előkerül egy-egy kompozíció és kiderül, olyan instrumentumra írták, amelyek azóta eltűntek a zenei gyakorlatból. A mindig újat keresés ambíciója aztán nem éri be annyival, hogy a rendelkezésre álló hangszerek valamelyikén eljátsszák ezeket a darabokat: utána kell járni annak, hogyan szólalhatott meg keletkezésének pillanatában, azon a hangszeren, amelyre született? Milyen lehetett a Mozart által kedvelt üvegharmonika, Esterházy herceg különleges barytonja, amelyet Haydn bőséges repertoárral látott el? Mi inspirálhatta Albrechtsbergert dorombverseny írására, mi tetszhetett Bachnak annyira a lantcsembalóban, hogy maga is építtetett egyet? Miképpen hangzott Schubert népszerű Arpeggione-szonátája az ősbemutatón? Február 18-án nagyon sok kérdésre választ kaphatnak az érdeklődők Mandel Róbert Újra megszólal! sorozatának különleges koncertjén: Klasszikus hangszercsodák.

(2008. február 18. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - Újra megszólal! - Klasszikus hangszercsodák; A Nagelgeige ("szöghegedű"), a Maultrommel ("szájbőgő"), az arpeggione, a glass armonika ("üvegharmonika"), a bariton és a pochette hangszerek)