Konrád

Vidám farsangi koncert

2008.02.17. 00:00

Programkereső

A Zeneakadémia saját szervezésű koncertsorozata, az Alma Mater hangversenyek Hérosz koncertjeinek harmadik – Bécs és valcer című – előadásán Mozart-, Beethoven-, és Johann Strauss-darabok csendülnek fel Berkes Kálmán vezényletével, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának előadásában február 25-én este.
44d52217-fbe8-4229-b420-089edb90ff37

Az izgalmasnak, szórakoztatónak ígérkező koncert első részében a két legnépszerűbb bécsi klasszikus zeneszerző műveit szólaltatja meg a zenekar. Mozart Varázsfuvolájának nyitánya és Beethoven I. szimfóniája Berkes Kálmán szerint úgynevezett alaprepertoár-darabok, mert "ezek előadásmódjának alapján egyértelműen kiderül, mit tud valójában egy zenekar".

A hangverseny második felében a – kortársai elnevezésével élve – "Keringőkirály", Johann Strauss legismertebb, legkedveltebb darabjait: egyik operett-nyitányát, polkáit, keringőit hallhatja a közönség. Johann Strauss specifikumnak számít minden zenekar számára: zenéje rendkívül szabad, ezért azt "érzésből kell" játszani. "Ausztrián kívül kizárólag a magyar zenészek alkalmasak arra, hogy Strauss zenéjét játsszák. Ez a két ország sógorsága miatt van így." – mondta el Berkes Kálmán.

A világhírű klarinétművész és karmester Berkes Kálmán 16 éve a japán Musashino Academia Musicae professzora, a Budapest-Tokyo Ensemble művészeti vezetője. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte, karmesteri tanulmányait Ferencsik Jánosnál és Giuseppe Patanénál folytatta. Több előkelő versenydíjat nyert (Genf, Belgrád, München), vezető magyar nagyzenekarokban töltött be szólamvezetői státust; szólistaként és kamarazenészként itthon és a nagyvilágban nagy elismertségre tett szert. Több fúvósegyüttest alapított (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes), rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, versenyek zsűritagja szerte a világban.

"Örömmel üdvözöljük egykori diákunkat, a nemzetközi sikereket elért Berkes Kálmánt a Hérosz koncertek február 25-i előadásán. Berkes Kálmán tapasztalt zenekari muzsikusként újfajta megközelítésben vezeti Szimfonikus Zenekarunkat. Úgy gondolom, a bécsi klasszika "anyanyelvi szintű" előadása, a korszak zenei nyelvének ismerete elengedhetetlen a közép-európai muzsikusok, így a Zeneakadémia hallgatói számára is." – e szavakkal köszöntötte Berkes Kálmánt Batta András, a Zeneakadémia rektora.

(2008. február 25. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Bécs és valcer; Beethoven: I., C-dúr szimfónia; J. Strauss: A denevér - nyitány; Császárkeringő; Polkák és kisebb darabok; km.: Liszt Ferenc Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara; vez.: Berkes Kálmán; Hérosz-bérlet/3)