Emma

Orgonabemutató a Páduai Szent Antal templomban

2008.02.20. 00:00

Programkereső

Egyedülálló programsorozat indult 2007. áprilisában a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Az idei első bemutatóra a Páduai Szent Antal templomban került sor.

Verbay Zsolt így számolt be élményeiről: 2008. január 20-án vasárnap délután a szép számmal összegyűlt csapat egy kiváló orgonabemutató részese lehetett a Páduai Szent Antal templomban. Az ország egyik legjobb és közel legnagyobb orgonáját láthattuk, hallhattuk és próbálhattuk ki.

Először Pour László beszélt az orgona történetéről. Így megismerhettük azokat az elképzeléseket is, amelyek a jelenlegi orgona előtt voltak: az előző hangszer viszontagságos építését, bővítését, mindezek történelmi és történeti hátterét, és nem utolsó sorban a hatalmas körablak viszontagságait is. Végül a jelenlegi hangszer építési munkálatairól hallhattunk, sok érdekesség és anekdota is színesítette az előadást.

Ezt követően Dr. Enyedi Pál orgonaművész, a templom orgonistája mutatta be a hangszert egy nagyon igényesen összeállított kis koncerttel, kommentálván azt is, hogy milyen regisztrációt használ az adott kompozícióban: mit szeretne demonstrálni az előadott művekkel.

A koncert után volt lehetőségünk "testközelből" is megismerkedni a hangszerrel. A lelkes és vállalkozó szellemű orgonisták játékában is gyönyörködhettünk. A teljesség igénye nélkül: nagyon szép Reger-műveket követően Bach g-moll fúgáját is hallhattuk, majd egy kis Jean Michel Jarre következett (Rendezvous IV.), majd ismét a barokk zenéé volt a főszerep. Jómagam egy kis Vierne-muzsikával örvendtem a hangszernek, majd – életemben először – kipróbáltam az osztott pedál adta lehetőséget is egy kis improvizációval; jó kis „Notre Dame-feeling” ezzel játszani...

Végül még ámulhattunk olyan technikai lehetőségeken, mint az első és második manuál közt cserélhető főmű (Grand, Hauptwerk, a különböző koroknak és stílusoknak megfelelően választható manuál-lehetőség), illetve a hangolást segítő "elektromos asszisztens", amely leginkább egy autós központi zár távirányítójához hasonlatos. Ezzel "megspórolható" az a plusz egy ember, aki kénytelen a játszóasztalnál ülve segíteni a hangolási folyamatban: előre beállítva a hangolni kívánt változatokat.

ec93e667-00cf-4073-b91d-189fae58d639

Aki még ottmaradt az esti szentmisén, tovább is gyönyörködhetett az orgona hangjában és egy nagyon szép szentmisén vehetett részt. Számomra ez volt a legszebb Amen a nap végén. Köszönet a szervezőknek és a bemutatóknak ezért a szép délutánért!

(2008. január 20. 14:30 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Enyedi Pál és Pour László orgonabemutatója; Buxtehude: g-moll prelúdium és fúga, BuxWV 149; Boyvin: Tierce en taille; de Grigny: Dialogue; Vierne: Préambule; Messiaen: Adoro te)