Ervin

Bach és Liszt, orgonán és zongorán, eredeti művek és átiratok

2008.02.25. 00:00

Programkereső

Király Csaba orgonista és zongorista, az emberi teljesítőképesség határát súroló manuális tudás, különlegesen gyors tanulási képesség és a nagy zenei vállalkozások embere, aki március 3-i hangversenyét a Művészetek Palotájában Bach és Liszt oeuvre-jének szenteli.
d012ec6d-8ea5-4e1e-821f-caf8c03b0b69

Eredeti kompozíciók és különleges átiratok is megszólalnak a "mindent tudó" hangversenyorgonán. Király Csaba kétszer is előadja Liszt B-A-C-H prelúdiumát és fúgáját, hiszen mindkét hangszerre megírta a komponista. A koncertet nyitó Bach-orgonaművet Liszt átiratában zongorán, Liszt legnépszerűbb szimfonikus költeményének (a Les Préludes-nek) saját feldolgozását orgonán játssza. A színpompás befejezéshez Fassang László is színre lép, aki Liszt nagyzenekarra írt Haláltáncát írta át zongorára és orgonára.

(2008. március 3. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Király Csaba (orgona-zongora) koncertje; Bach: g-moll fantázia és fúga, BWV 542; Liszt: B-A-C-H fantázia és fúga - zongorán; B-A-C-H prelúdium és fúga - orgonán; g-moll fantázia és fúga, BWV 542 (Liszt Ferenc átirata zongorára); Les Préludes (Király Csaba átirata orgonára); Haláltánc (Fassang László átirata zongorára és orgonára); km.: Fassang László (orgona)