Csilla, Noémi

Négy évszak a 14. században

2008.02.25. 00:00

Programkereső

Különleges zenékkel ismerteti meg közönségét a leuveni Capilla Flamenca. A főleg 15-16. századi zenére szakosodott konzort március 2-án még régebbre: a 14. század Flandriájába kalauzol, az "ars nova" zenéjét szólaltatja meg a Művészetek Palotájában.
28be7450-fc9e-443d-8d91-16f4e0b9d5e8

A 14. századi "új művészet" (ars nova) Párizsból indult, hogy a régi stílust (ars antiqua) felváltsa. Az új stílus egyben új életszemléletet jelentett, a zenében pedig mindenekelőtt a szólamok függetlenségét, az alá-fölérendeltség feloldódását. A polifónia gyorsan eljutott Németalföldre, megváltoztatva az amúgy is élénk zenei életet. A közismert Guillaume de Machaut és Thomas Fabri mellett számtalan anonim szerző műve maradt fenn e korszakból.

A fuvolákkal, hegedűvel és lanttal kísért négy férfiénekes – a Capilla Flamenca – az áttetsző polifon hangzást tökéletes technikai tudással, stílusismerettel és egymásra figyeléssel hozza létre, műsor-összeállításukban ismert zenetudósok működnek közre.

(2008. március 2. 19:30 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház (Budapest) - "Négy évszak az Ars nova korában" - a Capilla Flamenca koncertje; Cordier, T. Fabri, de Vitry, Wolkenstein, Vaillant, de Machaut, M. Fabri és ismeretlen korabeli szerzők művei; km.: Marnix De Cat (kontratenor), Tore Denys (tenor), Lieven Termont (bariton), Dirk Snelling (basszus, műv.vez.), Patrick Denecker (fuvolák), Liam Fenelly (hegedű), Jan Van Outryve (lant); Low Holland-Flamand Kultfeszt)