Konrád

Nemzetközi csellófesztivál Moszkvában

2008.02.25. 00:00

Programkereső

A Moszkvai Filharmonikusok kezdeményezésére csellófesztivált rendeznek Moszkvában a világhírű gordonkaművész, Msztyiszlav Rosztropovics emlékére február 19. és 28. között.
ce1977b5-b880-4e06-8acc-8299d01ebd17

Az bő egyhetes esemény művészeti vezetője az új orosz csellistageneráció egyik legjelesebbje, Borisz Adrianov, aki maga is fellép a fesztiválon. A hangversenyeknek a moszkvai konzervatórium kis- és nagyterme ad otthont.

A nyitó koncertet az olasz Giovanni Sollima adta, aki jazzt, rockot, elektronikus és minimalista zenét egyaránt játszik. A fesztiválon kétszer lép fel, műsorán saját művei, az L.B. Files és a L'interpretazione dei sogni mellett a Rokokó variációk, valamint Marin Marais egy gordonkaszvitje szerepel.

Különleges esemény volt a Berlini Filharmonikusok 12 csellistájának koncertje február 24-én, ahol az 1972-ben alakult együttes ez alkalommal Boris Blacher és Iannis Xenakis művei mellett Astor Piazzolla, Gabriel Fauré, Claude Debussy, Giuseppe Verdi, Dmitrij Sosztakovics darabjait játszotta.

Február 26-án Borisz Adrianov és Alekszander Knyazev adnak hangversenyt, és a közreműködők között megtalálhatjuk Jelena Revics, Nikita Borisoglebsky, Sergei Dogadin (hegedű), Pjotr Dmitrijev (zongora) nevét is. A hangverseny programján Rosztropovics repertoárjáról ismert Mozart- és Schubert-művek szerepelnek.

A fesztivált záró gálakoncerten, febrár 28-án Rogyion Scsedrin Hamlet-balladáját és a Rosztropovics 70. születésnapjára írt Szlava, Szlava című zenekari darabot, Krzysztof Penderecki három csellóra írt Concerto Grossóját hallhatja a közönség Penderecki vezényletével, David Geringas, Tatjana Vasziljeva and Boris Adrianov közreműködésével.