Árpád

Francia est

2008.03.05. 00:00

Programkereső

Szabadi Vilmos és Gulyás Márta következő, március 8-i koncertjén francia mesterek műveiből válogat. Cesar Franck, Claude Debussy vagy Maurice Ravel művei nemcsak a női szíveknek lesznek kedvesek...
15d53227-53ff-4ff3-8646-2ee41c32cbb5

Szabadi Vilmos hegedűművész karrierje 1982-ben indult, amiko elnyerte a Magyar Rádió Hegedűversenyének első díját, de ez pesrez ez csak a kezdet volt. Azóta két MIDEM nagydíjjal is büszkélkedhet 1999-ből és 2002-ből. Sir Georg Solti és a Londoni Filharmonikusok meghívására Szabadi Vilmos játszotta Bartók 2. hegedűversenyét az 1988-as londoni Royal Festival Hall Bartók Gála koncertjén. A koncertet a BBC és a DECCA rögzítette, majd a PHILIPS cég lézerlemezen világszerte megjelentette. 1992-ben játszik - Rosztropovics, Domingo, Kiri Te Kanawa társaságában - Solti György 80. születésnapi koncertjén a Buchkingam Palotában, a teljes Brit Uralkodóház jelenlétében. Vendégszólistaként járt a londoni- Royal Festival Hall, Barbican Center, Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw, a bécsi Konzerthaus, Musikverein, a moszkvai és szent-pétervári hangversenytermekben. Szerepelt még az Egyesült Államokban, Kanadában, Izraelben, Libanonban, Japánban, Dél-Koreában és Taiwanban. Felvételeket - a BBC, az NDR (Hamburgi Rádió), BRD (Müncheni Rádió), Radio Classique (France), finnországi, jugoszláv, izraeli és más rádióállomások - készítettek vele. 1992-ben munkásságáért Liszt-díjjal tüntették ki. 1983-ban készült első lemeze, amit eddig 38 újabb felvétel követett. Hangszere egy cremonai mesterhangszer - Laurentius Storioni 1778, a Magyar Állam kollekciójából való.

Gulyás Márta zongoraművésznő tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Lantos István és Tusa Erzsébet, majd a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Dimitri Bashkirov professzor irányítása alatt végezte. Több rangos versenyeredménnyel büszkélkedhet, a hazai hangversenyélet meghatározó művészegyénisége. 2002-ben Liszt-díjjal tüntették ki. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára, emellett a Madridi Királyi Zeneakadémia kamarazene-professzora. Számos jelentős európai és tengerentúli kamarazenei fesztivál állandó meghívottja, világszerte tart mesterkurzusokat. Számos rádió- és televízióállomás készített vele felvételeket, a Hungaroton Classic eddig nyolc lemezét jelentette meg.

(2008. március 8. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Szabadi Vilmos (hegedű) és Gulyás Márta (zongora) ünnepi koncertje; Franck: A-dúr szonáta; Debussy–Heifetz: Egy faun délutánja; Gyermekkuckó; Milhaud–Heifetz: Brasiliana; Debussy: Szonáta; Debussy–Jacques Roque: La plus que lente, Holdfény; Ravel: Koncertfantázia)