Valér

Musica International - avagy nemzetközi kóruszenei adatbázis online

2008.03.06. 00:00

Programkereső

Egy olyan szervezet munkájáról, céljairól szeretnék beszámolni, amely óriási segítséget nyújthat a kóruszenével foglalkozó szakembereknek, továbbá rendkívül széles körben való megjelenést biztosíthat a hazai kóruszenei élet résztvevőinek, zeneszerzőknek, kórusoknak, karnagyoknak, kotta- és lemezkiadóknak.
b6def508-6dcc-441f-878c-2d2786ae3917

A non-profit társaságként működő Musica International 1998. február 6-án alakult azzal a céllal, hogy segítse a MUSICA nevű kóruszenei adatbázis fejlődését és terjesztését fokozatosan átalakítva azt egy virtuális multimédia-könyvtárrá. A MUSICA egy olyan kóruszenei dokumentációs keresési eszköz, amely intézményi partnerei mellett az egyéni érdeklődőknek is lehetőséget kínál a nemzetközi kórusrepertoár megismerésére. Célja, hogy összegyűjtse az egész világ kórusrepertoárját egy egyszerű keresőrendszerbe. Mivel ez egy nemzetközi kezdeményezés, az adatbázis többnyelvű (francia, német, angol és spanyol), már több, mint 150.000 hivatkozást tartalmaz (2007. októberi adat), ami több tucatnyi önkéntes munkájának köszönhető. Természetesen a teljes adatbázis megvalósulásához még sok évre van szükség, ezért a MUSICA tárt karokkal várja a világ kóruszenei közössége önkénteseinek közreműködését.

A Musica International tagjai közé vár minden olyan oktatási intézményt, zenei szervezetet, könyvtárat és kiadót, akik közzé szeretnék tenni kóruszenei repertoárjukat. Jelenleg 14 ország partnerei vesznek részt az adatbázis folyamatos feltöltésében. A dokumentációs rendszer minden műről 80 különböző típusú információt tartalmaz (zeneszerző, feldolgozó, kiadó, cím, forma, nehézségi fok, kórustípus, nyelv, évszázad, hangszerelés, tételek, szövegkezdet, szólamok típusa,szólamok száma, stb. …), amelyek alapján keresni lehet az adatbázisban.

A Musica International partnereivel évente számos nemzetközi workshopot szervez az egész világon, amelyek során lehetőséget nyújt a résztvevőknek az adatbázis megismerésére, valamint minőségi-mennyiségi tökéletesítésére:
- a kórusvezetők feltölthetik kedvenc műveiket,
- a kiadók a kiadványaikat,
- a zeneszerzők a saját műveiket,
- a könyvtárosok a saját adatbázisukat.

A Magyar Kóruskastély és Europa Cantat Közép-kelet-európai Központ képviseletében volt szerencsém résztvenni a legutóbbi workshopon Utrechtben február utolsó hetében, ahol megismerkedhettem a rendszer által nyújtott határtalan lehetőségekkel. Az adatfeltöltés három nagy részből áll: 1. részletes bibliográfiai leírás; 2. a művek zenei elemzése; 3. a multimédia linkek fejlesztése: a kotta 1. oldalának, továbbá egy jó kórus előadásából hangzóanyag feltöltése, és korrekt (anyanyelvi!)szövegkiejtés felvétele. Ez azt jelenti, hogy a kórusok, zeneszerzők és kiadók nagyon széles körű megjelenésre tesznek szert csupán ízelítőt adva munkájukból, amiután az érdeklődők közvetlen hozzájuk fordulhatnak igényeikkel.

A MUSICA elérhető az interneten, a www.musicanet.org honlapon, továbbá a Musica International kiad egy DVD-ROM-ot is, amely tartalmazza a teljes aktuális adatbázist, azaz:
-150.026 művet
-27.216 zeneszerzőt
-11.888 szövegírót
-2.034 kiadót
-160.000 multimédia linket (kottalap, hangzóanyag)
-A zeneszerzők évfordulóit 2007-től 2011-ig.

A jövőben mi is tervezünk a pomázi Magyar Kóruskastélyban hasonló nemzetközi workshopokat. A Magyar Kóruskastély indulásáról, működéséről hamarosan részletesen is beszámolunk.