Árpád

Orgonabemutató – ezúttal a Pannonhalmi Bencés Apátságban

2008.03.10. 00:00

Programkereső

2007. áprilisban indult el az a példátlan kezdeményezés, amelynek keretében ingyenes programok során mutatják be előadóművészek és építők az ország orgonáit. A sorozat 2008-ban is folytatódik: a harmadik állomás a Pannonhalmi Bencés Apátság lesz, április 5-én.
ca3ebc4b-5b13-4edb-8940-8dc740668588

A nagysikerű áprilisi felütésre, amelyről a Fidelio fórumának Orgonabemutatók topicjában is olvashatnak, a Domonkosok templomában került sor Varnus Xavér közreműködésével. Azóta számos művész kalauzolta a lelkes orgonarajongókat: Deák László, Kecskés Mónika, Koloss István, Fehér László, Váradi István, Pálúr János, Baróti István, Fassang László, Mészáros Károly és Horváth Márton Levente.

2008-ban az első orgonabemutató során az Aquincum orgonaüzem legnagyobb orgonáját Enyedi Pál orgonaművész és Pour László a hangszer egyik tervezője mutatta be az érdeklődőknek. A második állomás a Mátyás-templom volt, ahol Hock Bertalan kalauzolt. A harmadik alkalomra április 5-én kerül sor Pannonhalmán, a több ezer éves múltra visszatekintő Bencés Apátságban. Az egyedülálló templomtérbe az Aquincum orgonaüzem épített impozáns, három manuálos orgonát 1985-ben, amelyet Áment Ferenc Lukács atya, az apátság orgonaművésze fog megismertetni az érdeklődőkkel.

A programok ingyenesen megtekinthetők, de jelentkezés szükséges március 13-ig: orgonabemutato@fidelio.hu. A szervezők ennek hiányában nem tudják fogadni a helyszínen bejelentkezés nélkül megjelenőket! További részletek az az Orgonabemutató fórum topicban.

(2008. április 5. 09:00 Bencés Apátság (Pannonhalma) - Áment Ferenc Lukács atya orgonabemutatója)