Gusztáv

Keleti fuvallat

2008.03.11. 00:00

Programkereső

Első alkalommal lépnek fel a Zeneakadémia hallgatói a párizsi Centre Pompidou-ban március 13-án. A Jeudi’s (Csütörtökök) elnevezésű performansz-sorozat keretében ezúttal az egyetem 21 hallgatójának játékát is élvezhetik a Pompidou Központ Modern és Kortárs Művészeti Múzeuma állandó gyűjteményének látogatói.
f5c6115e-9ea3-4a16-a62e-03914fdeb3e6

A négy éve indult performansz-sorozat keretében művészeti iskolák a tárlat alkotásait saját interpretációjukban mutathatják be. Az izgalmas rendezvényeken a diákok egy előzetesen kidolgozott koncepció szerint rövid előadásokat és improvizációkat mutatnak be, melyek segítségével a látogatók új megközelítéseket, inspirációt kaphatnak a bemutatott alkotások értelmezéséhez. Az alkalmanként akár 1200 fős közönséget vonzó esemény idejére a múzeum atmoszférája teljesen megváltozik, terei átalakulnak.

A Zeneakadémia Népzene és Jazz Tanszékének növendékei "Keleti fuvallat" gyűjtőcímmel ellátott produkciói a különböző eredetű, Magyarországon és Kelet-Európában fellelhető népzenék és a klasszikus zene valamint a jazz talajáról indulnak, végső formájukat ott helyben, improvizáció által nyerik el. Az izgalmas zenei illusztráció segítségével a Múzeum tárlatának alkotásai szinte "életre kelnek".

Az előadást a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorai, Binder Károly, Borbély Mihály és Richter Pál készítették elő, a múzeum pedagógiai programjának vezetőivel és gyakornokaival szoros együttműködésben. A rendezvényen fellépő diákok: Ávéd János, Borbély Miklós, Csókás Zsolt, Eged Márton, Feke Zsolt, Fenyvesi Márton, Földesi Ádám, Guessous Majda Mária, Hajdú Klára, Harcsa Veronika, Kovács Marci, Oláh Dezső, Pintér Péter, Subicz Gábor, Szabó András, Szabó Csobán Gergő, Szűcs Marietta, Takács Éva, Tóth Luca, Varga Bendegúz és Zimber Ferenc. A hallgatókat Freidrich Károly docens kíséri el a francia fővárosba. A projekt az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Párizsi Magyar Intézet támogatásával valósulhatott meg.