Pandora, Gabriella

III. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraverseny

2008.03.14. 00:00

Programkereső

"Sokan játszanak jól, kevesen játszanak szépen (Ferenczy György)" – mottóval kerül megrendezésre június 23.-30. között harmadik alkalommal a már hagyománynak számító verseny. Jelentkezési határidő: március 15.
714fce5f-bd42-46c3-9ffa-0824b80c6154

A Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyt 2004-ben a Ferenczy György Alapítvány hívta életre, amelynek célja, hogy támogassa a fiatal tehetségeket, a pályakezdő zenészeket. Ennek érdekében a zenei szakközépiskolába és zeneművészeti felsőoktatási intézményekbe járó diákok kétévente megmutathatják tehetségüket a nemzetközi nagyközönség előtt. 2004-ben - az első verseny alkalmával - például a Zeneakadémián végzett György Ádám kapta az első helyezést, aki azóta a világ keresett zongoraművésze lett. A verseny nemcsak a magyar fiataloknak ad kiugrási lehetőséget, hanem a külföldi tehetségeknek is, akik jobbnál jobb művészi produkcióikkal minden alkalommal elkápráztatják a nemzetközi zongoraművészekből álló zsűrit.

Az rendezett zongoraversenyre két korcsoportban jelentkezhetnek az érdeklődők. A verseny két fordulós, amelynek első részében Bach-művet, egy magyar szerző művét, két Chopin-prelűdöt, egy Chopin-keringőt és egy nocturne-t kell előadni a versenyzőknek, a második részben pedig egy etűdöt, egy szonáta formájú klasszikus szonáta első tételét, két mazurkát, egy polonaise-t és egy szabadon választott Chopin művet.

A nemzetközi versennyel egyidőben kerül megrendezésre a II. "Chopin+…" Országos Zongoraverseny is, amelynek selejtezőit már 2007 őszén megtartották a zeneiskolások között. Azóta eldőlt az is, hogy a 2008-as "Chopin+…" Verseny másik zeneszerzője, akitől kötelezően kell a résztvevőknek műveket játszani, Schubert lesz.

A helyezettek mindkét versenyen tárgy- és pénzjutalomban részesülnek majd. A rendelkezésre álló pénz azonban így is csak a legszükségesebbekre elég, ezért a Ferenczy Alapítvány továbbra is szívesen fogad minden támogatást az idei versenyekhez, amelyeket június 15-ig bárki felajánlhat, aki úgy érzi, részt kíván venni a fiatal tehetségek felfedezésében.

A versenyek jelentkezési feltételeinek további részletei megtalálhatók a www.pianocompetition.webma.hu oldalon.