Valér

A Fesztiválzenekar sorozata a Concertgebouw-ban

2008.03.15. 00:00

Programkereső

Március 25-27. között három hangversenyt ad a Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouw-ban. Fischer Iván együttese visszatérő vendég a világhírű koncertteremben, de először kapott felkérést ilyen több koncertből álló mini-rezidenciára.
dd5b01f0-80f8-4f07-9552-c76f108b63a0

A Concertgebouw legrangosabb, "Világhírű szimfonikus zenekarok" sorozatában fellépő Fesztiválzenekar iránt hagyományosan nagy az érdeklődés Amszterdamban, fellépéseik szinte mindig telt házat vonzanak. A mostani sorozatnak különleges aktualitást kölcsönöz, hogy ez lesz az együttes első látogatása Hollandiában azt követően, hogy a holland zenei életben kifejtett kimagasló érdemei elismeréseként 2008-ben - első külföldi zenekarként - elnyerte a tekintélyes Holland Klasszikus Zenei Díjat.

A három koncert a Habsburg Monarchia és Közép-Európa az európai zenekultúrában játszott fontos és izgalmas szerepét mutatja be.
A március 25-i, első koncert témája a cigányzene hatása a 19. századi klasszikus zenére. A Liszt, Sarasate és Brahms művekből összeállított műsor szólistái a kiváló hegedűművész, Lendvay József és két cigányzenész, a prímás Lendvay "Csócsi" József és a cimbalmos Ökrös Oszkár. A műsorban Liszt 3. Magyar rapszódiája, Brahms több Magyar tánca, Sarasate Cigánydalai mellett elhangzik Johannes Brahms I., c-moll szimfóniája.

A "Világhírű szimfonikus zenekarok" sorozatban sorra kerülő második, március 26-i koncert középpontjában a Monarchia fénykorának két kiemelkedő zeneszerzője, Dvorák és Bruckner áll. Dvorák Gordonkaversenyét a holland csellista, Peter Wispelwey szólójával szólaltatja meg a zenekar, míg a koncert második részében az osztrák Anton Bruckner monumentális, VII. szimfóniája hangzik el.

A mini-rezidencia harmadik, március 27-i koncertje Közép-Európa kamarazenéjéből kínál válogatást. A zseniális elődök, Rossini és Mozart egy-egy kamarazenekari műve után elhangzik Dohnányi Ernő 1895-ben, a fénykorának utolsó éveit élő Monarchiában született, a múlthoz ezer szállal kötődő, op. 1-es, c-moll zongoraötöse.