Árpád

Orgonamuzsika Bachtól Messiaenig

2008.03.17. 00:00

Programkereső

A Művészetek Palotája két éve felavatott orgonája minden követelménynek megfelel, amit a XXI. század állíthat a hangszer elé. Az orgonairodalom bármely korszakának és stílusának minden remekműve megszólaltathatására alkalmas, függetlenül attól, milyen építésű instrumentumra komponálta a szerző.
54364683-7581-42dd-94ad-f94140c10f59

Három évszázadon átívelő programmal érkezik a Cesar Franck szülővárosából, a belgiumi Liége-ből szárrmazó Bernard Foccroulle is április 17-én. A muzsikus a világ legjelentősebb koncerttermeinek rendszeres vendége, s a legszebb hangú historikus orgonákon eddig több mint harminc lemezt készített. Rögzítette egyebek mellett Johann Sebastian Bach és Dietrich Buxtehude összes orgonaművét, s Buxtehude alkotásait több koncertsorozaton is megszólaltatta Brüsszelben és Párizsban. Budapesti estjén Buxtehude D-dúr prelúdiumát és egyik korálelőjátékát játssza először, amit Bach C-dúr triószonátája és a c-moll passacaglia és fúgája követ. A barokkról a nagyromantikára váltva César Franck a-moll korálja, végül a száz esztendeje születtet Olivier Messiaen L’Ascension (A mennybemenetel) című négytételes ciklusának néhány részlete hangzik el.

A koncert előtt megszólal a Müpa emeleti előcsarnokában felállított aquincumi víziorgona rekonstruált másolata, utána (fél 7-kor) az Előhang keretében Fassang László beszélget a hangversenytermi színpadon a világhírű orgonistával.

(2008. április 17. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Bernard Foccroulle (orgona) koncertje; Buxtehude: D-dúr prelúdium, BuxWV 139; Komm, heiliger Geist, Herre Gott, BuxWV 199; Bach: C-dúr triószonáta, BWV 529; c-moll passacaglia és fúga, BWV 582; Franck: a-moll korál; Messiaen: L’Ascension - részletek)