Valér

Medveczky Ádám alternatív Kossuth-díjat kapott

2008.03.18. 00:00

Programkereső

Medveczky Ádám karmester, Liszt-díjas érdemes művész, a Magyar Állami Operaház tagja hétfőn vette át az alternatív Kossuth-díjat.
a21afae4-9185-438d-a8ad-06a4ac5c9273

"Örülök, és büszke vagyok erre az értékes kitüntetésre" - mondta Medveczky Ádám, aki jelenleg a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti igazgatója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem három tanszakán is tanít. Győrben, a Nemzeti Színházban vendégként operaelőadásokat is vezényel, és úgy látja, hogy ha a közönséget megkínálnák több operaelőadással, és nemcsak a könnyű műfajjal, akkor elfogadná a fajsúlyosabb kínálatot is.

Földváry Györgyi, a díjat alapító Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány egyik létrehozója az ünnepségen hangsúlyozta: a kitüntetés egyik célja a művészet támogatása, és vállalt szempontja, hogy a díjat az kapja, aki "a mindenkori kormány elismeréseiből valamilyen, általában politikai szempont miatt, kimaradt". Földváry Györgyi a férje, Gyurkovics Tibor kuratóriumi elnök távollétében az író egy versével adta át a 2008-as alternatív Kossuth-díjat a karmesternek.