Lázár, Olimpia

Göteborgi Szimfonikusok Eötvös Péter vezényletével

2008.03.20. 00:00

Programkereső

A Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseményeként március 30-án Eötvös Péter, a Magyar Kultúra Követe címmel kitüntetett világhírű magyar zeneszerző és karmester vezényli a Göteborgi Szimfonikusokat a Művészetek Palotájában. A koncertet a T-Mobile, a Budapesti Tavaszi Fesztivál kommunikációs partnerének jóvoltából láthatja a zenekedvelő közönség.
04a0ade1-f6f8-4bfd-a754-7fe000e72d31

Műsoron Bartók, Wagner, Stravinsky és Eötvös Péter saját művei szerepelnek. A koncerten az Egyesült Államokban, Japánban valamint Európa-szerte számtalan jelentős zenei központban és fesztiválon fellépő Göteborgi Szimfonikusok mellett Akiko Suwanai hegedűművésznő is közreműködik.

Eötvös Péter zeneszerző és karmester, 1978-tól 1991-ig a párizsi Ensemble InterContemporain művészeti igazgatója, 1985-től 1988-ig a londoni BBC Szimfonikus Zenekarának első vendégkarmestere a Holland Rádió Kamarazenekarának állandó dirigense, a budapesti Nemzeti Filharmonikus Zenekar kortárs zenei vendégkarmestere és a kölni Zeneművészeti Főiskola professzora. A Kossuth-díjas művész az Eötvös Intézet alapítójaként fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésében jelentős szerepet vállal, miközben a világ számos koncerttermében a Göteborgi Szimfonikusokat vezényli. Eötvös Pétert az Oktatási és Kulturális Minisztérium2008-ban a Magyar Kultúra Követe címmel tüntette ki.

A Göteborgi Szimfonikus Zenekar, a svédek nemzeti zenekara2005-ben ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. 1982 és 2004 között Neeme Järvi vezetésével a zenekar komoly nemzetközi hírnévre tett szert.

(2008. március 30. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Göteborgi Szimfonikus Zenekar koncertje; Bartók: Négy zenekari darab; Eötvös Péter: Seven (magyarországi bemutató); Wagner: Siegfried-idill; Stravinsky: A tűzmadár - szvit; km.: Akiko Suwanai (hegedű); vez.: Eötvös Péter)