Ágnes

A Bach-zarándoklat folytatódik

2008.03.23. 00:00

Programkereső

Budapestre érkezik Sir John Eliot Gardiner és az általa alapított együttesekből kettő, az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus. Nem túlzás azt állítani, hogy a karmester és együttesei az utóbbi évtizedek során alapjaiban változtatták meg a zenéről való gondolkodásunkat, pedig nem tettek mást, csak nagyon régi zenét játszottak, Monteverdit, Purcellt vagy Bachot.
b79c36fa-f10f-4c78-b992-abacee8db0fb
Igaz, a régi mesterek műveivel valami nagyon mást tettek, mint korábban. Legendás együttesek jönnek tehát, ám ezúttal nem a régmúltról emlékezünk meg, hanem csak az utóbbi egy-két év eseményeire tekintünk vissza.

Hét évvel ezelőtt (2000-ben) határozta el Gardiner, hogy a Bach-évet egészen különleges módon teszi emlékezetessé. Bach valamennyi kantátáját élőben, 13 európai ország és az Egyesült Államok templomaiban adja elő, mégpedig éppen azokon a vasárnapokon, melyekre Bach ezeket a kantátákat komponálta. A nagyszabású utazás, mely a Kantáta-zarándoklat címet viselte, óriási visszhangot keltett, a produkciók egy része hanglemezen is megjelent.

A zarándoklaton rögzített koncertek közül azonban annak idején csak egy válogatás jelent meg, így Gardiner Soli Deo Gloria néven saját lemezkiadót hozott létre, mely 51 CD-n az utazás valamennyi előadását közreadja. A CD-k gyönyörű borítóin látható portrék pedig Bach zenéjének univerzális üzenetére hívják fel a figyelmet.

A zarándoklat spiritualitása rendkívül mély hatást gyakorolt a muzsikusokra, így a Monteverdi Kórus 2004-ben (alapításuk 40. évfordulóján) a híres Caminót is végigjárta. Egy hónap leforgása alatt a neves zarándokút 13 templomában adtak hangversenyeket. Ekkor nem Bach, hanem a 16-17. századi, „aranykori” a cappella állt koncertjeik középpontjában.

2006-ban Mozart-év volt, az ünneplésben Gardiner és együttesei természetesen részt vettek, közreműködésükkel kiemelkedő operaprodukciók jöttek létre, például az Il re pastore és a La finta giardiniera, melyeket Londonon kívül Párizsban, Madridban és Pisában is előadtak.

2007 elején a francia barokkot, Rameau-t és kortársait állították koncertjeik fókuszába. Majd Haydn nagyszabású oratóriuma, az Évszakok következett, nyáron pedig a Bach-család muzsikájával turnéztak.

2008 tervei között két nagy út szerepel. Spanyol katedrálisokban Schütz és Brahms zenéje, egy nagy európai turnén pedig Johann Sebastian Bach János passiója szerepel majd. Szerencsére ezen utóbbi zarándoklat érinti majd Budapestet is, március 23-án a Tavaszi Fesztivál szervezőinek jóvoltából.

(2008. március 23. 19:00 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - Az Angol Barokk Szólisták és a Monteverdi Kórus koncertje; Bach: János-passió; km.: Mark Padmore (Evangélista), Dietrich Henschel (Jézus); vez.: Sir John Eliot Gardiner)

 
ba337474-f385-4ced-9dff-930c428be9ea