Pandora, Gabriella

Stravinsky "barátai"

2008.03.27. 00:00

Programkereső

Robert Craft karmester és zeneszerző, de ebben az esetben leginkább Stravinsky-tanítvány, tiszteletlenséggel, pontatlansággal és plagizálással vádolja Stephen Walsh zenekritikust, Stravinsky életrajzíróját.
6c304d81-7247-413f-b682-ae4be6155340

A Cardiffi Egyetemen tanító Walsh 2000-ben jelentette meg Stravinsky-biográgfiájának első részét, a Royal Philharmonic Society díját is elnyerő Kreatív tavaszt, amelyet tavaly követett a Második száműzetés című kötet, amelyekben Craft szerint mintegy kétszáz oldalnyi tőle átvett, jelöletlen, és gyakran hibás idézet található. Azzal érvel, hogy ugyanott talál bizonytalanságot vagy éppen életrajzi hiátust, ahol az ő naplói is hiányosak. Szerinte Walsh a pontatlanságokkal a zeneszerző életművének és személyiségének félreértelmezését segíti elő. Walsh azzal védekezik, hogy az 1500 oldalt kitevő életrajzban Craft és Stravinsky kapcsolatára gyakorlatilag semmiféle hangsúlyt nem helyezett.

Stravinsky 1947-ben vette szárnyai alá Craftot, és szinte fiaként foglalkozott vele. Sokak szerint ez a kapcsolat vitte el a zeneszerzőt az atonális darabok irányába és vezetett a népszerűtlen kompozíciókhoz.