Pandora, Gabriella

Aranylemez lett a BÚS első albuma

2008.03.28. 00:00

Programkereső

2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján, a Hungaroton gondozásában, Kocsis Zoltán művészeti vezetésével indult útjára a teljes alkotói pályát bemutató Bartók Új Sorozat (BÚS). Az első lemezt nemcsak a versenyek zsűrije és a kritikusok értékelik nagyra: a közönség tetszését is elnyerte, hiszen eddig több mint 2500 példányt adtak el belőle, vagyis Aranylemez lett.

Az első lemez – amely a Kossuth szimfóniai költemény és A fából faragott királyfi felvételét tartalmazza a Kocsis vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában – elnyerte a Pizzicato magazin Supersonic-díját, a Diapason tavaly októberi számának Arany Hangvilla-díját (Diapason d'or) és idén januárban, Cannes-ban a legjobb szimfonikus zenekari felvételnek járó MIDEM Classical Award-ot.

Kocsis Zoltán, aki a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén elvállalta valamennyi zenekaros mű vezénylését, továbbá minden kamaramű, dal, és népdalfeldolgozás zongoraszólamának eljátszását, így nyilatkozott, amikor tegnap átvette Hollós Mátétól, a Hungaroton Records Kft. ügyvezető igazgatójától az elismerést: "Nagyon fontosak ezek a díjak, mert egy CD-n keresztül ráfókuszálnak a dolgok egészére. Úgy érzem, hogy a régi összkiadás – amelynek elkészítésében magam is részt vettem – nem vált be, nem testesíti meg azt a Bartók-képet, ami bennem él. Kötelességemnek érzem, hogy tökéletesen megőrizzem Bartók idiómáit, játékának zenei jellegzetességeit. A 24. órában vagyunk: egyre kevesebben foglalkoznak Bartókkal, egyre kevesebben vannak már, akik élőben hallották őt. Nehéz a feladat, sok munka áll még előttünk, de ha készen leszünk, nem lesz okunk szégyenkezni."

Harsányi László, az NKA elnöke szerint egy olyan életmű feldolgozása van folyamatban, amit nem lehet kétségbe vonni, és amit különleges művészi kvalitások fognak tolmácsolni a közönségnek. Kijelentette, hogy nem kívánnak kivonulni ennek a sorozatnak a támogatásából, mert ez olyan alkotás lesz, amire az egész ország büszke lehet.

5b937675-0402-4b8f-a04a-25ae46fe6d2d

Hollós Máté szerint a sorozat elkészítése páratlan léptékű zenetörténeti vállakozás, aminek ötödik, legfrissebb darabja kedden jelent meg. A korongon a 44 hegedű duó, a Gyergyóból – Három csíkmegyei népdal és a Gyermekeknek 1-2. kötetéből a Magyar népdalok szerepelnek Szigeti és Országh átiratában is.

Ezzel kapcsolatban Kocsis Zoltán kiemelte: "A lemezfelvételek mögött egy zenetudósokból álló grémium áll, ezért nagyon sok újdonság szerepel ezeken az albumokon. A 31 CD-ből álló sorozat mellett párhuzamosan egy 48 kötetre tervezett kottaösszkiadás is készül. A teljes lemezsorozatot várhatóan 2015-ben vehetik kézbe az érdeklődők."

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár főigazgatója hangsúlyozta, hogy Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja lemondott a sorozat jogdíjainak egy részéről a UNICEF javára. A jogutód hozzátette, hogy kezdeményezéséhez a zeneműkiadók is csatlakoztak.