Pandora, Gabriella

Ősbemutató a jubileumi koncerten

2008.03.29. 00:00

Programkereső

A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar április 2-án különleges koncerttel ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A jubileumi koncert első felében egy ősbemutató hangzik el: Pánczél Tamás zongoraversenyének szólistája Oravecz György.
a2865896-2155-40e6-9a39-3e8de5b89d09

A hangverseny második részében Mahler V. szimfóniája csendül fel, majd ráadásként a régi tagokkal kiegészült zenekar Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok nyitányát szólaltatja meg. Az est karnagya az együttes zeneigazgató-karmestere, Hollerung Gábor.

A jubileum alkalmából a Dohnányi Zenekar "Extázis" címmel CD-t jelentet meg, melyen a maguk nemében műfajukban és stílusukban egyaránt extatikus műveket nyújt át közönségének... Valamennyi műben központi szerepe van a mozgás és a tánc teremtette önkívület élményének, legyen szó ősi rítusról, nosztalgiában gyökerező, szenvedélyes társastáncról, ezredéves tradícióban gyökerező népünnepről, vagy a szó szoros értelmében extázisig fokozódó mozgásról. E művek egyúttal jól reprezentálják a zenekar repertoárjának sokszínűségét, és méltó képet mutatnak a 15 éves fennállását ünneplő együttes művészi színvonaláról. Az extatikus jelzővel kapcsolatban a rendszeres hangversenylátók bizonyosan a zenekar és zeneigazgatója művészi hitvallásának és attitűdjének egy fontos elemére is asszociálhatnak: az előadott művekkel való teljes azonosulásra, illetve azok előadásában a feltétel nélküli személyes és művészi odaadásra.

(2008. április 2. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Budafoki Dohnányi Zenekar jubileumi koncertje; Pánczél Tamás: Zongoraverseny (ősbemutató); Mahler: V., cisz-moll szimfónia; km.: Oravecz György (zongora); vez.: Hollerung Gábor)