Gusztáv

Világhírű francia muzsikusok

2008.03.29. 00:00

Programkereső

A historikus előadói gyakorlat egyik legizgalmasabb képviselőjeként, s a francia barokk zene egyik újjáélesztőjeként ismert Marc Minkowski március 29-én a Zeneakadémiára nem 18. századi műsorral érkezik – miként tette azt 2002-ben, amikor a Tavaszi Fesztivál történetének egyik legnagyobb sikerű koncertjét adta –, az aligha meglepő.

Hiszen az utóbbi években kiderült: repertoárja a 17. századtól egészen a kortárs zenéig terjed, s zenekarával, a Grenoble-i székhelyű Les Musiciens du Louvre-ral ugyanazt teszi Rameau vagy Lully műveinek előadásával, mint amikor romantikus zenét játszik: a hittérítők elhivatottságával terjeszti a francia kultúrát. Ebben a gesztusban persze elsősorban nem a nacionalizmus munkál, hanem annak felismerése, hogy a sajátosan francia zene megszólaltatásában komoly előnnyel indulnak a francia muzsikusok.

3febaad1-735b-4233-96c1-c33cbb7bfdf8

Minkowski a március 29-i koncertre kizárólag olyan műveket válogatott, amelyek minden ízükben franciák. Fauré egy ritkán hallható színpadi zenéje és Saint-Saens fiatalkori, II. szimfóniája mellett két igen ritkán játszott szerző művét hozzák el Budapestre. Benjamin Godard csodagyerekként kezdte karrierjét, s ha az indulás ígéretét végül nem sikerült is nagyszabású művekkel beváltania, háromtételes szvitje a századforduló egyik legvonzóbb zenekarkíséretes fuvolaművének számít. Marie-Joseph Canteloube dalciklusa, a Chants d’Auvergne pedig betekintést enged abba, hogy a 20. század első felében oly divatos, népdalközpontú művészi zenét miként képzelték el a franciák. Ezek a gyönyörű dalok az érzékeny hangszerelésű és harmonizálású kísérettel mindenképpen különleges zenei élményt ígérnek, különösen, hogy a világhírű szoprán, Anne Sofie von Otter fogja őket énekelni.

(2008. március 29. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - A Les Musiciens du Louvre (Grenoble) koncertje; Fauré: Shylock - részletek; Godard: Szvit (Suite de trois morceaux), op. 116; Canteloube: Chants d'Auvergne - részletek; Saint-Saens: II., a-moll szimfónia, op. 55; km.: Anne Sofie von Otter (ének), Florian Cousin (fuvola); vez.: Marc Minkowski)

 
ba337474-f385-4ced-9dff-930c428be9ea