Valér

85 éves a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2008.03.30. 00:00

Programkereső

Fennállásának 85. évfordulója alkalmából, április 5-én, szombaton este ünnepi koncertet rendez a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Művészetek Palotájában.
1a7fdad9-e1c4-462d-98b0-dabe08ed67d2

1923-ban éppen ezen a napon, április 5-én adta első, bemutatkozó hangversenyét a Pesti Vigadóban az együttes jogelődje, a Székesfővárosi Zenekar, alapító karmestere, Bor Dezső vezényletével. A mostani, születésnapi koncerten négy magyar és egy „tiszteletbeli” magyar zeneszerző művei csendülnek fel, köztük Kadosa Pál III. zongoraversenye, melyet a magyar zeneéletben zongoristaként és pedagógusként is mély nyomot hagyó szerző két világhírű tanítványa, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső szólaltat meg – Ránki a mű szólsitájaként, Kocsis pedig a karmesteri dobogóról irányítva zenekarát. A Kocsis vezényelte esten elhangzik még Dohnányi Ünnepi nyitánya, Brahms I., III. és X. magyar tánca, Kodály Páva-variációi és Bartók Kossuth-szimfóniája. Ez utóbbi hallható – ugyancsak Kocsis és az NFZ előadásában – a Bartók Új Sorozat elsó CD-jén is, melyet megjelenése óta több rangos nemzetközi díjjal ismertek el, és amely az eladási statisztikák alapján éppen most lett aranylemez.

A születésnapi hangversenyre jelenik meg a zenekar történetét bemutató, 228 oldalas, 500 képet tartalmazó Hang-Szálak című könyv is. Szintén az évfordulóhoz kapcsolódva, április 1-jén 18 órakor kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában, mely válogatást mutat be az elmúlt öt és fél évben a Nemzeti Filharmonikusok plakátjain szerepelt kortárs magyar műalkotásokból. Ugyanitt április 4-én 18 órakor az NFZ tagjaiból alakult Dominó vonósnégyes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

(2008. április 5. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A 85 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar jubileumi koncertje; Dohnányi: Ünnepi nyitány, op. 31; Brahms: I., III. és X. magyar tánc; Kadosa Pál: III. zongoraverseny, op. 47; Bartók: Kossuth - szimfóniai költemény; Kodály: Fölszállott a páva - változatok magyar népdalra; km.: Ránki Dezső (zongora); vez.: Kocsis Zoltán)