Árpád

Folytatódik a Harmonia Humana

2008.03.31. 00:00

Programkereső

Öt évvel ezelőtt a Pannon Filharmonikusok volt az első vidéki zenekar, amely saját budapesti bérletsorozatot indított. A pécsi együttes 2008 tavaszára is négy koncertből álló budapesti bérletet hirdetett a Művészetek Palotájában, amelynek harmadik koncertjére április 11-én kerül sor Hamar Zsolt vezényletével.

A korszakalkotó orosz komponista, Rimszkij-Korszakov (1844-1908) műve, a Nagy orosz húsvét című nyitány indítja a koncertet. Rimszij-Korszakov zeneszerzőként és tanárként is nagy hatással volt kortársaira, valamint az őt követő nemzedékekre. Stravinsky is a mesterének tartotta. A nyitány bemutatója 1888 telén volt Szentpéterváron. Zenei anyaga egy ortodox népének-gyűjteményből való. Önéletrajzában a szerző így jellemzi darabját: „…átmenet Nagyszombat borongós, sejtelmes estjéből Húsvétvasárnap reggelének féktelen ujjongásába.”

Carl August Nielsen (1865-1931), akitől a Fuvolaverseny hangzik el április 11-én, Dánia legismertebb, ünnepelt zeneszerzője. Korai művei a későromantika hangvételétől távolságot tartó klasszicista esztétika jegyében születtek. 1910 után komponált darabjaiban megjelennek a korabeli európai zene modern elemei is. Fuvolaversenyét a virtuóz fuvolisták szívesen tűzik műsorukra.

Igor Stravinsky (1882-1971) Petruska című balettjét csak felkészült, virtuóz hangszeres előadókkal dolgozó zenekarok tűzik műsorukra. Stravinsky e darabot először zenekarral kísért zongoradarabnak szánta, ebben a formában akarta megörökíteni az orosz népmesék tragikus figuráját. Gyagilev kérésére írt ebből az anyagból táncjátékot, amely 1911-es párizsi bemutatóján olyan nagy sikert aratott, hogy szerzője – akit a Tűzmadár bemutatóján az előző évben már felfedezett a világ – hosszú időre irányt szabott az új európai zene fejlődésének. A zongora még a táncjátékban is jelentős szerepet játszik. A Petruska zenéjét népi elevensége, humora, realisztikus ábrázolókészsége és mély költészete mellett számos bravúros zeneszerzői tulajdonság avatja korszakalkotó remekművé. Ilyen elsősorban a hangszerelés, amely Rimszkij-Korszakov iskoláját dicséri. Csak kevés szerzőnek sikerült a vásári sokadalom zsibongását ilyen életszerűen, hitelesen megteremteni.

6a62b278-2bad-47db-a5d8-8ed21d94e2b5

Seres Dóra fuvolaművész: a szombathelyi születésű művész 1994-98 között a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult. Egyetemi tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatta, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem doktorandusz hallgatója. 1999-ben nyerte első nemzetközi versenyét, amelyet számos versenygyőzelem követett, 2001-ben például a Nemzetközi Prágai Tavasz Fuvolaversenyen 1. Díjat, Japánban, a Kobei Nemzetközi Fuvolaversenyen 2. díjat nyert. 2004-ben szólistaként lépett fel a Bécsi Kamarazenekarral a Wiener Konzerthaus Mozart termében, a nemzetközi díjnyertesek sorozatában.

Három alkalommal nyert el Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjat. A versenydíjaknak köszönhetően meghívást kapott Emmanuel Pahud, William Bennett, Auréle Nicolet mesterkurzusára. Részt vett az Amerikai Fuvolás Szövetség meghívására a nashville-i fuvolás találkozón, illetve a világhírű Marlboro Kamarazenei Fesztiválon két évadban, melyre mindössze egy fiatal fuvolaművész nyer meghívást. 2003-ban és 2005-ben is megnyerte a Young Concert Artists próbajátékát, ennek köszönhetően debütált 2006-ban a Carnegie Hallban (New York) és a Kennedy Centerben (Washington D.C.). Fellépett Virginiában, Nebraskában, Floridában, New York-ban (a Metropolitan Múzeumban és a Magyar Kulturális Intézetben). 2002-től a Magyar Rádió Zenekarának első fuvolistája, 2006-tól a Dán Rádió Kamarazenekarának első fuvolistája. 2007 tavaszán szólókoncert-turnén vett részt az Amerikai Egyesült Államokban, például a Lincoln Centerben az Orchestra of the St. Luke kíséretével Mozart: G- dúr Fuvolaversenyét adta elő.

(2008. április 11. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Pannon Filharmonikusok koncertje; Rimszkij-Korszakov: Nagy orosz húsvét - nyitány, op. 36; Nielsen: Fuvolaverseny; Stravinsky: Petruska; km.: Seres Dóra (fuvola); vez.: Hamar Zsolt)