Konstantin

Pénteken nyitja meg kapuit a Magyar Kóruskastély

2008.04.08. 00:00

Programkereső

Új helyszínnel gazdagodott a magyar zenei élet. A Magyar Kóruskastély ideális helyszínt jelent belföldi és külföldi kórusok, zenekarok felkészüléséhez, koncertjeikhez és előadások, konferenciák rendezésére is alkalmas. A Magyar Kóruskastélynak a Teleki-Wattay család 1773-ban épült pomázi kastélya ad otthont. Az ünnepélyes megnyitóra április 12-én kerül sor.
313e1023-4960-4053-98fc-1cfced6cb35c

A megnyitót április 11-én délelőtt nagyszabású sajtótájékoztató előzi meg, majd 12-én este kerül sor az ünnepélyes nyitó koncertre, ahol a Budapesti Monteverdi Kórus és a nyíregyházi Banchieri Énekegyüttes működik közre. A megnyitó díszvendége az Europa Cantat elnöksége.

A kastély üzemeltetésére létrejött Pomázi Zenekastély Kht. alapítói – Pomáz Város Önkormányzata és a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) – elsősorban zeneművészeti hasznosítási céllal hosszú távú elkötelezettséget vállaltak a kastély nonprofit üzemeltetésére.

A kastély étteremmel és 50-60 főnyi szálláshellyel rendelkezik (16 db 2-4 ágyas szobában), 6 teremben van lehetőség szakmai műhelymunkára, a kb. 100 fős kamaraterem pedig koncerteknek, előadásoknak, kiállításoknak adhat otthont. A kastélyépületben található továbbá egy könyv-, lemez- illetve kottatár, valamint a közeljövőben egy hang- ill. képfelvételre alkalmas stúdió is kiépül. A közel 2 hektáros kastélypark területén található egy 250 főnyi közönség befogadására alkalmas hangversenyterem is, amelynek üzemeltetője a Magyar Kóruskastély egyik kiemelkedő szakmai partnere, a különálló épületben működő Teleki-Wattay Művészeti Iskola.

A Magyar Kóruskastély nem titkolt szándéka, hogy rövid időn belül a hazai és a nemzetközi kóruszenei élet egyik jelentős központjává váljon. Ennek érdekében igyekszik a hazai kórusok igényeit kiszolgálni, lehetőséget adni a legkülönfélébb kóruszenei rendezvényeknek, és örömmel fogad társintézményektől illetve zenei szervezetektől együttműködési ötleteket.

Külföldi kórusok fogadásával elősegíti a külföldi és a hazai együttesek gördülékeny kapcsolatteremtését; közös programok szervezésével, és ülföldi együttesekhez neves hazai karnagyok meghívásával népszerűsíti a magyar kóruskultúrát. A Magyar Kóruskastély ad otthont az Europa Cantat Közép-kelet-európai Központjának, amely térségünk 17 országának kóruszenei területét hivatott segíteni.