Konstantin

Az újragondolt hangszerészet

2008.04.14. 00:00

Programkereső

Ezzel a címmel rendeznek hangszerkiállítást és hangzásversenyt május 3-án és 4-én a Hadik Palotában. E mellett gazdag programokkal - szakmai konferenciával, koncertekkel és gyermekprogramokkal szólítja meg a magyar hangszerkészítő társadalom a zenészek mellett a szélesebb publikumot is.
4b0438a2-80e4-47ce-a18e-c58ffc69b7ef

A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, világszinten is rendszeresen elismerést kivívó magyar hangszerészet kiemelkedő képviselői, vezető szervezetei a bemutatkozás és a nyitott műhelyek mellett pódiumbeszélgetéseken és a hétvége egyéb találkozásai során lehetőségeket keresnek a hangszerészet újraértelmezésére a zenei élet egészében.

A rangos szakmai szervezetek egymással együttműködve életműdíjat és nivódíjakat adnak át. Az életműdíjat az idén110 éves jubilumát ünneplő Müller család kapja meg, akik a Magyar Állami Operaházzal együtt jöttek Magyarországra és azóta folyamatosan a szakma élvonalában tevékenykednek. A zenei élet legnagyobbjainak dolgoztak, Bartóktól, Kodályon át Ferencsikig. "Itthon nem álltak rendelkezésünkre azok az eszközök, amelyek nyugati kollégáinknak elérhetők voltak, viszont világnagyságoknak dolgoztunk – az elvárások semmivel nem voltak kisebbek, mint bárhol a világon. Ezért olyan képességeket alkítottunk ki magunkban az elmúlt évtizedek alatt, amelyekről jobb lehetőségekkel rendelkező külföldi szakemberek nem is hallottak. Ezt a tudást építettük rá édesapámmal együtt, családunk több nemzedéken át felhalmozott tapasztalataira." Müller György szavai rámutatnak a magyar hangszerészet invenciózusságának a közelmúlt történelméből származó eredetére. A nívódíjakat a hangszerészet érdekében társadalmi szinten jelentős eredményt felmutató személyiségek kapják, zenészek, közéleti személyiségek és hangszerészek.

Nívódíjakban részesülnek:
Óbudai Társaskör - Merényi Judit, a rendszeres hegedű kamarakiállítások rendezéséért
Hagyományok Háza - Kelemen László, a magyar mesterhangszerek színvonalas bemutatásáért
HANOSZ - Andrásik Remo, a különböző zenei műfajok és iparágak együttműködésének szervezéséért

(2008. május 3. 13:00 Kossuth Klub (Budapest) - Ikonok – kiállításmegnyitó és pódiumbeszélgetés

16:00 Kossuth Klub (Budapest) - Példaképek – egyesületek bemutatkozása és díjátadó

19:00 Kossuth Klub (Budapest) - Jelképek - koncert magyar mesterhangszereken; km.: a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Harsona Quartetje, Kántor Balázs (cselló), Nagy János (zongora), Szirtes Edina (hegedű), Istvánfi Balázs (duda); jegyár: 1000 Ft

2008. május 4. 10:00 Kossuth Klub (Budapest) - Mese a hangkígyóró - zenés, táncos, játékos gyermekfoglalkozás; jegyár: 800 Ft, gyermekeknek 400 Ft)